25.-27.avgust 2017.
25.-27.avgust 2017.
Više ...
   
Ono što je našoj opštini nedostajalo je mapa opštine Novi Bečej na Internetu
Ono što je našoj opštini nedostajalo je mapa opštine Novi Bečej na Internetu
Više ...
   
Virtuelni matičar
Virtuelni matičar
Više ...
   

Izdvajamo  


   

Foto nedelje  

Sample image
   

Bratski gradovi  

   

Korisni linkovi  

   
   
   

Vremenska prognoza  

   
   

Kursna lista  

   
   

Aktuelno

16.03.2017.

MONOGRAFIJA „JEVREJI U BEČEJU“ PREDSTAVLJENA NOVOBEČEJSKOJ PUBLICI

cool Image
Promocija monografije „Jevreji u Bečeju“ grupe autora, članova Kluba zavičajaca Narodne biblioteke u Bečeju, promovisana je u sredu 15. marta u Narodnoj biblioteci u Novom Bečeju, a prikazan je i amatersko-dokumentarni film pod nazivom „Nasleđe jevrejske zajednice u Bečeju“.

 

„Kada se ljudi slože i kada imaju zajednički cilj, onda rezultati nikada ne izostaju. Istorija jevrejske zajednice u Bečeju i na našim prostorima i te kako zaslužuje našu kompletnu pažnju, jer nažalost veoma malo podataka znamo o njima. Promocija knjige „Jevreji u Bečeju“ je na veliku korist svih nas, jer je to prilika da čujemo mnogo toga što dugujemo ljudima koji su ostavili veliki pečat na ovim prostorima. Zahvaljujem se članovima Kluba zavičajaca Narodne biblioteke u Bečeju što su nas počastili svojim gostovanjem i nadam se da je ovo samo prvo u nizu dešavanja koje ćemo organizovati na nivou dve opštine u narednom periodu“, rekla je Agneš Đukičin, direktorka Narodne biblioteke opštine Novi Bečej.

cool Image

cool Image

Klub zavičajaca Narodne biblioteke u Bečeju bavi se istraživanjem istorijskog i kulturnog nasleđa Bečeja, a u fokusu tih istraživanja je bio i život Jevreja u bečejskoj opštini. Kako je objasnio Dragiša Slavić, istoričar i član Kluba zavičajaca, za četiri godine postojanja ovog Kluba napravljena su četiri amatersko-dokumentarna filma: „Pre dve godine, na inicijativu tadašnje direktorke Narodne biblioteke u Bečeju, Izabele Šormaz, pokrenuli smo priču o istraživanju na temu Jevreja u Bečeju. Tada smo napravili jedan amatersko-dokumentarni film koji je naišao na zaista pozitivna mišljenja, a nakon nekoliko prikazivanja doneli smo odluku da uradimo i monografiju. Iskoristili smo materijal koji smo već imali, ali smo dodali još mnogo toga. Podelili smo zaduženja, tako da sam ja pisao o dolasku Jevreja u Vojvodinu i u sam Bečej, zatim o zloglasnoj raciji, kao i tekst o Endreu Žilinskom. Koleginica Ana Boldižar je pisala o ishrani Jevreja, Čila Međeri je radila priču o veri, a Mihalj Gutaši i Marija Stefanov su pisali o značajnim Bečejcima i zgradama u Bečeju. Veoma smo srećni što smo za relativno kratko vreme uspeli da završimo dve dobre priče, koje se tiču amatersko-dokumentarnog filma i monografije. Za svakog ko bude želeo da se bavi istraživanjem teme Jevreja u opštini Bečej, ovo je odlična osnova.“

cool Image

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
© OU Novi Bečej 2013. Sva prava zadržana.