25.-27.avgust 2017.
25.-27.avgust 2017.
Više ...
   
Ono što je našoj opštini nedostajalo je mapa opštine Novi Bečej na Internetu
Ono što je našoj opštini nedostajalo je mapa opštine Novi Bečej na Internetu
Više ...
   
Virtuelni matičar
Virtuelni matičar
Više ...
   

Izdvajamo  


   

Foto nedelje  

Sample image
   

Bratski gradovi  

   

Korisni linkovi  

   
   
   

Vremenska prognoza  

   
   

Kursna lista  

   
   

Aktuelno

09.05.2017.

SEĆANJE NA PALE BORCE U DRUGOM SVETSKOM RATU - OBELEŽEN DAN POBEDE

cool Image
Devetog maja 1945. godine kapitulacijom nacističke Nemačke okončan je Drugi svetski rat. Od tada, 9. maj se obeležava kao Dan pobede nad fašizmom.

 

 

 

 

cool Image

cool Image

Ovaj važan dan u svetskoj istoriji tradicionalno se obeležava i u Novom Bečeju postavljanjem venaca u spomen palim borcima Narodnooslobodilačke vojske Jugoslavije i Crvene armije. Pored predstavnika lokalne samouprave, Društva srpsko-ruskog prijateljstva „Vološinov“, novobečejskih škola i ostalih građana Novog Bečeja, polaganju venaca prisustvovao je i predstavnik Ambasade Ruske Federacije u Srbiji, Sergej Kosarev. On je naglasio da je 9. maj veliki dan za istoriju evropskih naroda, kada se obavezno moramo setiti svega što se desilo tokom Drugog svetskog rata i da nikad ne smemo to zaboraviti: „Otkad smo odneli ovu pobedu 9. maja, to je stvarno veliki dan i zato se moramo sećati naših heroja. Naša glavna obaveza jeste da deca nikad ne zaborave ove događaje, pa ih zato uvek moramo podsećati na njih.“

cool Image

cool Image

Predsednik novobečejskog Društva srpsko-ruskog prijateljstva „Vološinov“, Branislav Vojnov, izrazio je zahvalnost pripadnicima Crvene armije koji su dali svoje živote za našu slobodu: „Velika je zahvalnost Crvenoj armiji i bratskom ruskom narodu na slobodi koju danas imamo. Trudimo se, a trudićemo se i ubuduće, da našim pokolenjima i naraštajima svakodnevno prezentujemo činjenice kako se ovi herojski činovi nikada ne bi zaboravili.“

cool Image

cool Image

U Drugom svetskom ratu, koji je trajao nepunih šest godina, učestvovala je 61 država sa oko 110 miliona vojnika. Prema procenama, poginulo je između 50 i 80 miliona ljudi, od čega između 38 i 55 miliona civila. Državna komisija bivše Jugoslavije svojevremeno je objavila da je u ovom ratu poginulo 1.706.000 osoba, odnosno 300.000 boraca.

Devetog maja obeležava se i Dan Evrope, kao dan koji je označio prekretnicu u odnosima evropskih zemalja i otvorio put stvaranju zajednice zemalja na evropskom kontinentu.

cool Image

cool Image

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
© OU Novi Bečej 2013. Sva prava zadržana.