23.-27.avgust 2018.
23.-27.avgust 2018.
Više ...
   
Ono što je našoj opštini nedostajalo je mapa opštine Novi Bečej na Internetu
Ono što je našoj opštini nedostajalo je mapa opštine Novi Bečej na Internetu
Više ...
   
Virtuelni matičar
Virtuelni matičar
Više ...
   

Izdvajamo  


   

Bratski gradovi  

   

Korisni linkovi  

   

Anketa 2018.  

   
   
   

Vremenska prognoza  

   
   

Kursna lista  

   
   

Aktuelno

26.01.2018.

"Povećanje efikasnosti zaštite od poplava u opštini pomoću pametnog merenja - ODRŽIVO SPREČITI POPLAVE"

cool Image

Početna konferencija projekta iz Interreg–IPA programa prekogranične saradnje Mađarska-Srbija pod nazivom „Povećanje efikasnosti zaštite od poplava u opštini pomoću pametnog merenja - ODRŽIVO SPREČITI POPLAVE” održana je u petak, 26. januara, u Novom Bečeju. Projekat realizuju Opština Baja iz Mađarske, kao nosilac projekta, i Opština Novi Bečej, kao partner na projektu, sa ciljem povećanja kapaciteta partnerskih opština u oblasti prevencije i odbrane od poplava.

 

U ime partnera na projektu, Opštine Novi Bečej, prisutnima se najpre obratio Branko Svilengaćin, zamenik predsednika opštine koji je istakao značaj ovog projekta za novobečejsku opštinu: „Danas smo zajedno sa svojim partnerima iz Mađarske predstavili osnove projekta, dakle, šta će se to u narednih godinu i po, dve dana koliko traje projekat raditi. Sa svoje strane mi smo već dosta toga uradili, započeli smo javne nabavke, već ćemo prve poteze i projektne aktivnosti završiti u narednom periodu. Svakako da je najvažnija naša zahvalnost Evrospkoj uniji koja nam je ova sredstva omogućila, pošto sami sredstva ne bismo mogli da izdvojimo u ovom iznosu. Valja reći da je naš letnji nasip Ljutovo u izuzetno lošem stanju. Geomehanička ispitivanja koje se budu radila u sklopu ovog projekta će nam tačno reći u kakvom je on stanju. Sigurno je da ćemo ga očistiti od rastinja, slabe tačke koje su nastale u prošlosti probijanjem nasipa ćemo ojačati. Međutim, u nekom novom projektu, nekoj novoj fazi ćemo tek moći značajnije radove na njegovom ojačanju raditi, obzirom na to da ovog puta za to nije bilo sredstava. Projekat podrazumeva naravno i nabavku bagera u koju smo već ušli, koji će služiti upravo za održavanje tog nasipa u budućnosti, kao i niz drugih aktivnosti koje moraju biti sastavni deo prekogranične saradnje, pre svega, saradnje sa opštinom partnerom, podizanje svesti, edukacija građana o potrebi borbe protiv poplava.”

cool Image

cool Image

Prisutnima u Novom Bečeju obratili su se i Irena Živković, direktorka Regionalnog razvojnog centra „Banat”, ali i predstavnici opštine Baja, među kojima i Zoltan Kesei, menadžer projekta: „Obe opštine će imati korist, naravno, zato što će se povećati kapacitet, odnosno efikasnost odbrane od poplava. Ovaj projekat znači i novo iskustva i nova poznanstva, što naravno može da pomogne u nekom budućem periodu, kako bismo i dalje sarađivali ili da pomognemo jedni drugima, ukoliko samostalno nastupamo u određenim projektima, odnosno želimo da apliciramo.”

Ivan Bošnjak, direktor Javnog preduzeća „Urbanizam i putevi” i član projektnog tima, naveo je dinamiku projektnih aktivnosti tokom realizacije projekta: „Projektne aktivnosti, što se tiče tehničkih stvari na IPA projektu Baja-Novi Bečej, su sanacija letnjeg nasipa Ljutovo, zatim izrada projektno- tehničke dokumentacije za nadvišenje sanacije i nadogradnje nasipa, nabavka radne mašine za održavanje nasipa u fazi prohodnosti i instaliranje monitoring android sistema za praćenje nivoa podzemnih voda i nivoa Tise, a na kraju i apliciranje na IPA projektima koji će biti raspisani u budućnosti, kao i kod ministarstva Republike Srbije i pokrajinskih sekretarijata. Dinamika je sledeća: prvo ćemo nabaviti mašinu, zatim izvršiti projektne aktivnosti na izradi projektno-tehničke dokumentacije, nakon čega ide sanacija nasipa i na kraju ugradnja monitoring sistema.”

Realizacija projekta započeta je oktobra 2017. godine i trajaće 24 meseca, a njegova ukupna vrednost iznosi 938 hiljada 462 evra.

Interreg–IPA program prekogranične saradnje Mađarska-Srbija implementira se u okviru finansijskog perioda Evropske unije od 2014. do 2020. godine, putem instrumenta za pretpristupnu pomoć (IPA). Po principu „zajedničkog sistema upravljanja“ zemalja učesnica – Mađarske i Srbije, program finansira i podržava projekte saradnje organizacija iz programskih oblasti – okruga Čongrad i Bač- Kiškun u Mađarskoj i okruga Zapadna, Severna i Južna Bačka, Severni, Srednji i Južni Banat i Srem u Srbiji. Program pomaže razvoj i stabilnost pograničnog regiona, unapređuje opšti kvalitet života u njemu, omogućava ekonomsku saradnju organizacija iz ove dve zemlje, neguje zajednički identitet, kulturno i istorijsko nasleđe i doprinosi njegovoj ekološkoj održivosti i sigurnosti.

cool Image

cool Image

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
© OU Novi Bečej 2013. Sva prava zadržana.