23.-27.avgust 2018.
23.-27.avgust 2018.
Više ...
   
Ono što je našoj opštini nedostajalo je mapa opštine Novi Bečej na Internetu
Ono što je našoj opštini nedostajalo je mapa opštine Novi Bečej na Internetu
Više ...
   
Virtuelni matičar
Virtuelni matičar
Više ...
   
   
   

Izdvajamo  


   

Bratski gradovi  

   

Korisni linkovi  

   

Anketa 2018.  

   
   
   

Vremenska prognoza  

   
   
   

Kursna lista  

   
   
   
   

Aktuelno

14.12.2018.

ODRŽANA 82. SEDNICA OPŠTINSKOG VEĆA 

cool Image

 

Glavna tema 82. sednice Opštinskog veća opštine Novi Bečej održane danas uz 29 tačaka na dnevnom redu, svakako je bio predlog Odluke o budžetu opštine za 2019. godinu, odnosno utvrđivanje predloga finansijskih planova i planova rada javnih ustanova i preduzeća za narednu godinu.

 

Prema rečima predsednika opštine, Saše Maksimovića, u skladu sa zakonom ove godine je proces donošenja budžeta opštine i brži nego prethodne: „Juče je završena javna rasprava o budžetu na kojoj su učestvovali građani opštine Novi Bečej, što preko interneta što direktno u Opštinskoj upravi gde je bila organizovana javna rasprava. Opštinsko veće je danas donelo odluku o budžetu na nešto preko milijardu i 100 miliona dinara. Imamo dosta nepoznatih u budžetu, što se najviše odnosi na to kako će se završiti sud sa Domom zdravlja Novi Bečej, odnosno kada ćemo, da li već u 2019. godini, biti u obavezi da izmirimo ceo dug od 150 do 200 miliona dinara. Vrlo je nejasno kolike će biti kamate, da li ćemo ih plaćati, da li ćemo morati platiti dug Doma zdravlja odjednom i tako dalje. Iz tog razloga je budžet nešto veći, a predviđena je i određena vrsta zaduživanja koja je uslovna. Šta to znači? Opština će u slučaju da izgubi sud vezano za Dom zdravlja, a to je vrlo verovatno, biti prinuđena da podigne kredit da refinansira. Dakle, kredit se neće uzeti za vraćanje dugova, već za pokrivanje investicija, da one ne bi trpele. S druge strane, predviđen je početak izgradnje postrojenja za prečišćavanje vode za piće, zatim nastavak rekonstrukcije dvorca Hertelendi u Bočaru. Dosa toga je kapitalnog i iskreno se nadam da ćemo na konkursu od Uprave za kapitalna ulaganja dobiti sredstva, spremili smo se i za onih šesnaest ulica o kojima smo ranije pričali, to su ulice koje uopšte nisu asfaltirane. Cilj je da i one budu asfaltirane u 2019. godini, što bi se reklo šaljivo, ali i u zbilji, u pitanju je projekat „Novi Bečej bez blata 2019“. Ponavljam, mnogo toga kapitalnog smo predvideli za narednu godinu, ali sa druge strane imamo taj veliki teret koji se zove dug Doma zdravlja i morali smo biti spremni, dakle, na uslovno kreditno zaduživanje u slučaju gubitka sudskog procesa koji je vezan ovaj dug.“

Na 82. sednici Opštinskog veća utvrđeni su i predlozi odluka o mrežama javnih osnovnih škola, odnosno predškolskih ustanova na teritoriji opštine Novi Bečej. Odlukom o mreži javnih osnovnih škola utvrđeno je da je čine četiri škole: „Miloje Čiplić“ i „Josif Marinković“ u Novom Bečeju, „Dr Đorđe Joanović“ u Novom Miloševu i „Stančić Milan - Uča“ u Kumanu. Pošto dosadašnja matična Osnovna škola „Dositej Obradović“ u Bočaru ne ispunjava uslove da zadrži taj status, jer prema podacima o rođenoj deci ni u naredne 4 godine ne bi ispunila uslov da ima najmanje 16 odeljenja od 1. do 8. razreda, ona će pod istim imenom raditi kao izdvojeno odeljenje Osnovne škole „Dr Đorđe Joanović“ u Novom Miloševu. Kako je rečeno na sednici Opštinskog veća, nikako se ne radi o gašenju škole, već o spajanju administracija ove dve škole, dok će se nastava odvijati kao i do sada.

Maksimović se ovom prilikom, nevezano od sednice Veća, osvrnuo i na navode koji su se pojavili u javnosti o podizanju ekoloških taksi za pravna lica, odnosno za privredu. On ističe da iznos ekoloških taksi nije menjan, iako neki tvrde drugačije.

Saša Maksimović predsednik opštine Novi Bečej (3:10-4:28) „Ono što je problem u svoj toj priči, ekološka taksa je identična taksama iz prethodnih godina, međutim opština Novi Bečej već godinama, od kada je prvi put uvela ekološku taksu, potpuno nenormalno i protivzakonito obračunava ove takse i to na svoju štetu. Naime, nije nam bilo jasno, prihodi od ekološke takse u komšijskom Bečeju iznose oko 30 miliona dinara na godišnjem nivou, a u slučaju opštine Novi Bečej to je iznos od 900 hiljada dinara. Analizom odluka, naše i njihove, utvrdili smo da su iste, ali nam nije bilo jasno kako onda može biti tolika razlika u prihodima u budžetu. Tako smo uvideli da je jedna od bivših radnica koja se bavila ekološkim taksama i obračunom poreza i taksi, na štetu opštine obračunavala ograničenje svakom i kome to pripada i kome ne, na maksimalan iznos od 100 hiljada dinara. To je nanelo štetu budžetu opštine prethodnih godina u iznosu koji svako može izračunati, dakle skoro 20 miliona dinara svake godine. Dakle, taksa nije promenjena, biće promenjena tek u sledećoj godini, jer će biti obračunata po drugoj osnovi, no taksa za 2018. godinu je ista kao i ranije, samo je po prvi put obračunata onako kako treba i u skladu sa zakonom.“

Ekološka taksa se trenutno obračunava po stopi poreza od 0.4 posto, kaže Maksimović, dok će predlog Opštinskom veću u sledećoj godini biti da se postojeći limit na 300 hiljada dinara prihoda skine, odnosno da velika privredna lica plaćaju veću ekološku taksu, manja manju, a taksa će se obračunavati po minimalnoj stopi poreza od 0.2 posto.

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
© OU Novi Bečej 2013. Sva prava zadržana.