25.-27.avgust 2017.
25.-27.avgust 2017.
Više ...
   
Ono što je našoj opštini nedostajalo je mapa opštine Novi Bečej na Internetu
Ono što je našoj opštini nedostajalo je mapa opštine Novi Bečej na Internetu
Više ...
   
Virtuelni matičar
Virtuelni matičar
Više ...
   

Izdvajamo  


   

Facebook  

   

Foto nedelje  

Sample image
   

Bratski gradovi  

   

Korisni linkovi  

   
   

Vremenska prognoza  

   

Kursna lista  

   

Naš zavičaj

 

Kažu – koliko ima ljudi – toliko ljubavi. Različitih. Ljubav prema svom zavičaju i gradu je posebno večna. Zaljubljenik grada se uvek vraća svojoj ljubavi. Skromne su nam nade da ćemo ovim sajtom pomoći da se vratite svome gradu, da ponovo prošetate njegovim ulicama, kejom; odmorite se u parku.

Najlepši biser Tiskog đerdana, smestio se na levu obalu reke, a ova tiha lepotica priča o svom gradu. Rođen je negde u dalekom XI veku. Od Atilinih pohoda do današnjih dana često je menjao godpodare pa i izgled. Putopisac Evlija Čelebija u drugoj polovini XVII veka govori o „ugodnoj i lepoj varoši sa mnogo vrtova i vinograda“.

Najveći procvat ima krajem XVIII i početkom XIX veka. Bio je najvažnija luka za izvoz žita iz Banata u celoj Austrougarskoj. Priča se da je diližansom bio povezan sa Peštom i Bečom. Između dva rata se ističe kao poznati kulturni i društveni centar Potisja i Banata. Posle mraka okupacije, zagrljen sa bratom Vranjevom, grad se ponovo rađa i zajedno sa svojom nerazdvojnom rekom gradi društvo za lepši i srećniji život.

Bio je Turski, Vološinovski i ko zna čiji ali je ostao uvek naš i drag. Bili su i ostali njegovi visoki tornjevi. Šorovi su bili široki, prašnjavi a posle kiše blatnjavi. Bili su artejski bunari i vodonoše, mala lađica i skela. Imao je kupalište i poznatu kafanu „Rojal“. Šorovi su i dalje široki, prašina sve više ustupa pred asfaltom, bunare zamenjuju česme, a skelu vitka linija mosta koji grad okreće bogatoj Bačkoj. Umesto kloparanja kolskih točkova i topota konja ulice bruje od motora.

Staru dolmu zamenio je kej sa kojim se grad najlepšim delom priljubio uz reku. Mnoge lepe zgrade su nestale, još lepše nastale, a stare se obukle u novo, svečano ruho. Mnogo se toga promenilo ali ljubav, puna ponosa, prema zavičaju i gradu ostala.


Borivoj Ćurčić


POZIVNICA

Približavajući se danu našeg godišnjeg susreta javljamo se sa željom da Vas ukratko informišemo o aktivnostima Zavičajnog kluba Novobečejaca i Vranjevčana za proteklu godinu kao i da Vam dostavimo satnicu godišnjeg susreta za 2013. godinu.

• Oktobra meseca 2012. godine smo organizovali berbu i presovanje grožđa na stari tradicionalni način. Sve se to odvijalo u dvorištu muzeja „Glavaševa kuća”.
• Krajem 2012. godine Zavičajni klub je bio izdavač knjige-albuma Gedeon Rohonci gospodar Bisernog ostrva, autora Andre Karolja.
• Februara 2013. godine održali smo naš zimski susret i tom prilikom promovisali adaptiranu ostavu-špajz.
• Maja mesaca, za Noć muzeja smo pripremili postavku starih Novobečejskih plakata, u saradnji sa Narodnom bibliotekom Novi Bečej. Pored toga smo izložili preko dvadesetak crteža Františeka Čermaka iz legata Rozalije Lerik.
• Sa ponosom možemo reći da smo i protekle godine dobili priličan broj poklona i eksponata što smo evidentirali i zbrinuli.

Ove godine sastanak zakazujemo u muzeju „Glavaševa kuća” za subotu 24. avgusta sa sledećim programom:

• Okupljanje, doček gostiju i druženje, 9 – 10 časova
• Godišnja Skupština, rezime prethodne godine, 10 – 10.30 časova
• Naši velikani: 10.30 – 11.15 časova ( Ognjeslav Kostović, referat Branislava-Baneta Vojnova i dr Jene Sentklarai, referat Andre Karolja )
• Izložba Novobečejskih starih plakata, 11.15 časova
• Druženje, 11.30 – 12 časova
• Slobodno vreme, 12 – 13 časova
• Ručak u čardi pored Tise, 13 časova

Napomena: Članovi koji su uplatili članarinu dobijaju bon za ručak koji će biti organizovan u čardi pored Tisi.
Da bi izbegli gužve prilikom plaćanja članarine na dan godišnjeg susreta, nudimo mogućnost plaćanja preko žiro računa Zavičajnog kluba kod NLB banke a.d. Beograd, ekspozitura Novi Bečej, 310-209895-58 Uplatu možeti izvršiti pre godišnjeg sastanka.

Očekujući Vaš dolazak primite srdačne pozdrav iz NAŠEG ZAVIČAJA

Upravni odbor

 

Osobe za kontakt:

Karolj Andre, mob: 063/527-796, mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.
Slavica Kovačev, mob: 062/19-59-123
Janoš Koso, mob: 063/876-55-56, mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
© OU Novi Bečej 2013. Sva prava zadržana.