22.-27.avgust 2019.
22.-27.avgust 2019.
Više ...
   
Ono što je našoj opštini nedostajalo je mapa opštine Novi Bečej na Internetu
Ono što je našoj opštini nedostajalo je mapa opštine Novi Bečej na Internetu
Više ...
   
Virtuelni matičar
Virtuelni matičar
Više ...
   
   
   

Izdvajamo  


   

Bratski gradovi  

   

Korisni linkovi  

   

Anketa 2018.  

   
   
   

Vremenska prognoza  

   
   
   

Kursna lista  

   
   
   
   

Novo Miloševo

 

Novo Miloševo je drugo po veličini mesto u opštini. Ima bogatu istoriju i veoma je staro, a formirano je od dva naselja, Beodre i Karlova (Dragutinova).

Beodra je starije naselje od Karlova, a za poreklo imena ima više tumačenja. Po jednom je naziv Beodra dobila po toponimu beo-der, što bi značilo da je to mesto na rečnom rukavcu ili mrtvaji.
Po drugom, naselje je dobilo naziv po vlasniku feudalnog poseda sličnog imena. U srednjovekovnim dokumentima je pronađen naziv Beldra.

Karlovo je mnogo mlađe naselje, javlja se u XVIII veku. Zanimljiv je podatak da je za vreme turske najezde selo ostalo potpuno nenastanjeno, pusto. Međutim, polovinom XVIII veka naseljavaju ga graničari Srbi, koji u čast kralja Karla daju ime selu Karlovo. Kasnije, posle Prvog svetskog rata, naselje menja naziv u Dragutinovo, po pukovniku srpske vojske, kasnije brigadnom đeneralu Dragutinu Ristiću.

U periodu 1855-1870.selo je više puta poplavljeno, a zabeležena je i epidemija kolere koja je prepolovila stanovništvo.

Tek početkom XX veka dolazi do ekonomskog i društvenog prosperiteta sela. Uporedo sa ekonomskim razvojem rastao je broj stanovnika .Godine 1921. zabeleženo je da je Novo Miloševo imalo 9.850 stanovnika, što je najviše do sada. Po popisu iz 2002.godine broj stanovnika u Novom Miloševu je 6.763.

Svoje današnje ime Novo Miloševo je dobilo posle Drugog svetskog rata, 1947.godine po borcu i organizatoru ustanka u ovom kraju Milošu Popovu Klimi.

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
© OU Novi Bečej 2013. Sva prava zadržana.