Print this page
РАНИ БРАKОВИ И СЕKСУАЛНО НАСИЉЕ РУKУ ПОД РУKУ У 21. ВЕKУ

Сваке године 15 милиона девојчица уда се пре навршене 18. године.

То је 28 девојчица сваког минута или 1 девојчица сваке секунде. Проблем дечијих, уговорених бракова, што је пракса карактеристична највише за ромску популацију, директно је везано за проблем насиља у породици, нарочито над женама, а у прилог томе говори и статистика која каже да 90% малолетних ромкиња преживи сексуално насиље кроз рани брак, потврдила је активисткиња Удружења Рома Нови Бечеј, Весна Ћеримовић. Она додаје да је, након 20 година борбе, формирањем Националне коалиција за окончање дечијих бракова и потписивањем декларације на покрајинском нивоу која подразумева нулту толеранције на овај чин, учињен прво конкретан корак ка решавању овог проблема.

Уколико се не спроведе велика светска акција против раних бракова , укупан број жена које су удате у детињству до 2050. године достићи ће 1,2 милијарде, а некина од начина сузбијања јесу поштовање минималне старосне границе за склапање брака као и предузимање мера за подизање свести о негативним утицајима које рани брак има на остваривање женских људских права.

СОС телефони на којима се можете обратити за помоћ јесу бројеви удружења у Новом Бечеју 023-774-959 и 023-775-843, као и СОС телефон Војводине 0800/ 10-10-10. Више о овој теми сазнајте у новом издању емисије „Активизација“, вечерас, од 20 часова.






Read 1210 times
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…