Print this page
У НОВОМ БЕЧЕЈУ ПО ПРВИ ПУТ ПЛИВАЛИ ЗА ЧАСНИ KРСТ

Један од 15 највећих хришћанских празника, Богојављење, обележен је јуче пливањем за Часни крст широм Србије.

У организацији Туристичке организације општине Нови Бечеј, под покровитељством Општине и Месне заједнице Нови Бечеј, као и Спортско рекреативног центра „Јединство“, а уз благослов Српских православних црквених општина Нови Бечеј и Врањево и на левој обали Тисе, у Новом Бечеју, по први пут, 20 учесника запливало је за часни Богојављенски крст до ког је први стигао Бојан Живановић.

Пливању за Часни крст предходила је служба и освећење Богојављенске водице у Православним храмовима рођења Светог Јована у Врањеву и Светог оца Николаја у центру, као и литија испред манастира Успења Пресвете Богородице до градске плаже, а затим и обавезан здравствени преглед пливача. Из техничких разлога дошло је до промене термина централног догађаја, потврдио је Саша Дујин, директор Туристичке организације општине Нови Бечеј и додао да ће сличне ситуације у будућности бити превениране.

Пливало се 33 метра, што симболизује број година живота Исуса Христа, а поред доброг општег здравственог стања, услов за учеснике био је да буду крштени, па је управо то био један од разлога што је од 27 пријављених неколицина одбијена, објашњава Дујин.






Read 1044 times
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…