Print this page
НАСТАВА У ШKОЛИ ЗА НАЈМЛАЂЕ ЂАKЕ УЗ ПОШТОВАЊЕ СВИХ МЕРА

Заменица директора Института за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут“, Дарија Kисић-Тепавчевић, саопштила је да је Kризни штаб за сузбијање заразне болести КОВИД-19 донео данас одлуку да најмлађи ученици похађају наставу у школи, док ће за старије узрасте бити организовано комбиновано извођење наставе.

Kисић-Тепавчевић је после седнице Kризног штаба објаснила да су разматрани сви аспекти, како о броју ђака у школама и узрасту деце, тако и о епидемиолошкој ситуацији, а да је међу предвиђеним мерама и смањење физичке могућности преношења корона вируса, што подразумева максимално разређење броја ђака.

Према њеним речима у једној учионици моћи ће да буде до 15 ђака, који ће седети на удаљености минималној од 1,5 метара, а биће скраћени и часови на 30 минута.

Она је указала на то да сада имамо повољнију епидемиолошку ситуацију и да мере превенције дају ефекте, у складу са чим су донете одлуке о начину организовања наставе у будућој школској години. За старије разреде постојаће различите комбинације извођења наставе, објаснила је Kисић-Тепавчевић.

Она је рекла и да је битно да се приликом боравка у школи поштују све мере превенције које ће да смање ризик преношења инфекције на најмању могућу меру.

Предвиђа се и да цео први школски дан у свим школама буде посвећен превенцији, начину спровођења превенције и значају превентивних мера као новом облику понашања који ће чинити безбедан боравак у школама за децу.

Kисић-Тепавчевић је навела и да је маска као превентивна мера, која мора да се носи правилно, да прекрива нос и уста, без обзира о којој врсти је реч, нешто са чим ћемо морати да живимо у наредном периоду.

С тим у вези, она је указала на то да ће и у школској средини наставници све време морати да носе маску, а да ће за децу бити дефинисане процедуре када је обавезно ношење маске и када се препоручује, уз могућност да се маска одложи на одређено место.






Read 1037 times
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…