Print this page
ОБЕЛЕЖЕН 2. ОКТОБАР - ДАН ОСЛОБОЂЕЊА КУМАНА У ДРУГОМ СВЕТСКОМ РАТУ

Ове године обележава се 75 година од победе над фашизмом у Другом светском рату. Нацистичка Немачка 9. маја 1945. године коначно је потучена до ногу од стране савезничких снага, да би 2. септембра исте године коначно био окончан без сумње најкрвавији и најтрагичнији период у историји човечанства, у ком је, према одређеним проценама, страдало преко 75 милиона људи. У рану јесен 1944. године припадници руске Црвене армије значајно су помогли Југословенску војску у борбама за ослобођење, па тако и у општини Нови Бечеј.

Другог октобра најпре је ослобођено Кумане, дан касније уследило је ослобођење Новог Милошева, да би 4. октобра били ослобођени и Нови Бечеј и Бочар.

Тим поводом, данас су традиционално положени венци на спомен обележјима у Куману у знак сећања на страдале мештане овог насељеног места. Скупу су присуствовали припадници МЗ Кумане, општине Нови Бечеј, Удружења српских ратних ветерана Нови Бечеј, ученици ОШ „Станчић Милан - Уча“ и други мештани Кумана.

 

Read 1016 times
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…