Print this page
ОДРЖАНА 12. СЕДНИЦА САВЕТА СРЕДЊОБАНАТСКОГ УПРАВНОГ ОКРУГА

Начелница Средњобанатског управног округа Снежана Вучуревић одржала је данас у скупштинској сали Града Зрењанина 12. редовну седницу Савета Управног округа у проширеном саставу. На седници су разматране теме везане за најновију епидемиолошку ситуацију у Средњобанатском управном округу, координисане инспекцијске надзоре у циљу сузбијања ширења вируса Ковид-19 и спремност субјеката локалних самоуправа за наступајући зимски период.

Седници Савета су поред чланова Савета Средњобанатског управног округа и представника локалних самоуправа присуствовали су начелник Полицијске управе Зрењанин, директор и епидемиолог Завода за јавно здравље Зрењанин, в.д. директор Опште болнице Зрењанин, директорка Специјалне болнице за плућне болести, директор Привредне коморе Зрењанин и начелница Одељења санитарне инспекције. Према најновијим подацима Завода за јавно здравље Зрењанин, на подручју Средњобанатског управног округа укупно је 939 активних случајева код којих је потврђена зараза вирусом Ковид-19. Највише оболелих је у Зрењанину- 774, затим у Житишту-52, Новом Бечеју – 50, Новој Црњи – 41 и Сечњу – 22 особе. Тренутна епидемиолошка ситуација је оцењена као веома озбиљна са тенденцијом очекиваног повећања броја заражених због чега је могуће проглашење ванредне ситуације у неким локалним самоуправама. Јачају се здравствени капацитети за пријем новооболелих али проблема има због заражавања здравствених радника.

Градски и општински штабови за ванредне ситуације на подручју Средњобанатског управног округа прате епидемиолошку ситуацију на својој територији и мере Кризног штаба те у складу са тим усклађују своје одлуке у циљу сузбијања ширења епидемије изазване вирусом Ковид-19. У претходном периоду наставило се са појачаним координисаним инспекцијским контролама у примени противепидемиолошких мера. Циљане инспекцијске надзоре осим санитарне инспекције спроводиле су и инспекција рада, тржишна, ветеринарска и пореска инспекција као и инспекције на нивоу локалних самоуправа, комунална инспекција и комунална милиција. У инспекцијке надзоре, као помоћ инспекцијама, укључена је и Полицијска управа у Зрењанину. Од 28. октобра 2020. године, када се започело за заједничким циљаним надзорима, до 19. 11. 2020. године извршене су укупно 782 контроле а због уочених неправилности у примени противепидемиолошких мера поднете су 22 прекршајне пријаве.

Изменама и допунама Закона о за штити становништва од заразних болести, инспекцијски надзор над применом мера заштите од инфекције, поред санитарне инспекције, као поверени посао врши и локална самоуправа преко комуналне инспекције и комуналне милиције, које су овим изменама добиле већа овлашћења. На основу извештаја јединица локалних самоуправа на територији Средњобанатског управног округа о стању и спремности субјеката за наилазећи зимски период, констатовано је да су све локалне самоуправе припремљене да у случају проглашења ванредне ситуације, услед већих снежних падавина, предузму одговарајуће превентивне и оперативне мере.

И овом приликом је на крају седице Савета потврђено да је међусобна сарадња од велике важности у остваривању заједничког интереса да се актуелна епидемиолошка ситуација успешно превазиђе и сачува здравље свих грађана.

 

Read 1118 times
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…