Print this page
НОВИ БЕЧЕЈ: ФУНКЦИОНАЛНО - АПСТРАКТНО АУТОБУСКО СТАЈАЛИШТЕ ЗА ДЕЦУ

Како истиче Владимир Давидовић, члан Савета Месне заједнице Нови Бечеј, ово стајалиште, осим што деци која чекају аутобус пружа сигуран заклон, уједно је и галерија ликовних радова.

“Наша идеја је била да ово стајалиште буде другачије од осталих и да свакако буде место за промоцију дечјег ликовног стваралаштва, као и да се дечји радови изместе из оквира затворених школских галерија и приближе широј публици. Сматрамо да смо изградили још једно паметно стајалиште које ће, између осталог, промовисати ликовну културу.”

Аутобуска стајалишта су данас махом слична. „Паметна“, уз интернет конекцију и соларно напајање, али најчешће не испуњавају своју основну намену – заклон од временских (не)прилика. Ово аутобуско стајалиште финансирала је Месна заједница у износу од око 500 хиљада динара, и и те како пружа сигурно уточиште од кише, ветра, па и сунца, а уз све то је и „обучено” у веселе боје и облике.

“Идеја је потекла од основних боја и холандског сликара и теоретичара сликарства Пита Мондријана који је развио један облик апстрактне уметности – неопластицизам. Самог Мондријана карактеришу препознатљиви правоугаоници у примарним бојама, истакнути правим црним линијама на белој подлози”, закључио је Давидовић.

 

Read 924 times
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…