Print this page
У НОВОМ БЕЧЕЈУ ПОСТАВЉЕНО СПОМЕН ОБЕЛЕЖЈЕ СТРАДАЛИМ ЈЕВРЕЈСКИМ ПОРОДИЦАМА

У Новом Бечеју јуче је одржана Комеморација Јеврејским жртвама поводом 8 деценија њиховог страдања у Другом светском рату. Том приликом, испред Шлезингерове палате, некадашње куће угледне Јеврејске породице, постављено је спомен обележје „Камен спотицања“, дело немачког уметника Гинтера Демнига.

Комеморацији је, поред представника локалне самоуправе, немачке амбасаде и поглавара јеврејске и католичке цркве, присуствовао и Исак Асиел, врховни рабин Јеврејске заједнице у Србији.

У знак сећања на Јеврејску заједницу у Новом Бечеју, чији је један од председника био управо Исидор Шлезингер, као и на постојање синагоге у периоду од 1865. до 1947. године када је продата, а затим и порушена, Јеврејска општина Зрењанин поставила је и спомен плочу.

Овим поводом, у обновљеној и допуњеној сталној поставци на спрату Житног магацина у Новом Милошеву отворена је изложба о последњем предратном зрењанинском рабину, Херману Хелфготу, а коју су приредили Драган Раушки, Саша Стокић и Искра Попов. На изложби је изложено тридесетак фотографија, постављених хронолошки, које прате живот Хермана Хелфгота од Беодре, Беча, Будимпеште, Оснабрика, Берген Белзена па до Израела, као и породичне фотографије, дипломе са универзитета у Бечу и Будимпешти, портрети и детаљи дневника насталих у заробљеничком логору, као и разни списи из периода од 1941-45. године.

У Новом Бечеју је, према подацима, у периоду пре рата живело око 220 Јевреја, а депортовано их је укупно 7 стотина из Кикинде, Новог Кнежевца, Чоке и Новог Бечеја. Иницијатива за обележавање 80 година од овог трагичног догађаја покренута је од стране Јеврејске општине Зрењанин, због чега је то био први град у ком је постављено овакво обележје.

Овом приликом, присутни су заједно са представницима локалне самоуправе обишли и недавно реконструисани дворац Хертеленди у Бочару.

 

Read 2171 times
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…