Print this page
НЕДИМОВИЋ И БОЖИЋ ПОСЕТИЛИ ПОЉОПРИВРЕДНИКЕ У НОВОМ БЕЧЕЈУ

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде, Бранислав Недимовић и покрајински секретар за пољопривреду, шумарство и водопривреду, Чедомир Божић, као и представници локалне самоуправе посетили су данас газдинство Радослава Kовачева у Новом Бечеју.

Председник општине, Саша Максимовић, подсетио је овом приликом да је Нови Бечеј 60% пољопривредна општина, а да је овогодишњи принос знатно умањен због продужених периода суше и високих температура.

Покрајински секретар за пољопривреду, шумарство и водопривреду, Чедомир Божић, подсетио је да су уређење каналске мреже и могућност наводњавања били тема и недавно одржаног радног састанка у згради Општине Нови Бечеј.

Једна од тема у разговору са локалним прољопривредним произвођачима била је и висина премије за млеко која је недавно повећана са 7 на 10 динара по литру, истакао је министар Недимовић и додао да су обезбеђена средства за 2021. годину као и да исплата за трећи квартал почиње 15. октобра. Србија је недавно добила дозволу и за извоз пилетине у Европску унију, док се за продају свињског меса тек очекују преговори.

Kада је у питању принос кукуруза, у зависности од подручја, род је због високих температура и недостатка влаге умањен од 30 до 50%, али је цена житарица достигла историјски максимум, оценио је Недимовић.

Обиласку газдинства породице Kовачев у Новом Бечеју претходила је и посета Српској Црњи где су пољопривредници показали посебну заинтересованост за конкурс Светске банке у области сточарства, додао је Недимовић.
Бранислав Недимовић Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде (5:12-6:16): „Он ће у наредних месц дана... није сигурно иста.“

Радослав Kовачев из Новог Бечеја бави се сточарством, ратарством, а власник је и откупне станице за млеко. За развијање посла у који је, као каже, укључена цела породица и један помоћни радник, од изузетног су значаја подстицаји министарства и покрајинског секретаријата за пољопривреду, шумарство и водопривреду.

С обзиром на ситуацију везану за цену струје и гаса која директно утиче на произвођаче у прехрамбеној индустрији, а која функционише у складу са европским, односно, светским тржиштем, у наредном периоду уложиће се додатни напори у проналаску адекватног решења, а уз максималну промоцију алтернативних извора енергије како би се снизили трошкови производње.







Read 882 times
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…