Print this page
АПЕЛ ГРАЂАНИМА ДА НЕ ПАЛЕ ТРАВУ И НИСКО РАСТИЊЕ

Начелник Одељења за ВСЈ у Управи за ватрогасно-спасилачке јединице Сектора за ванредне ситуације МУП-а Недељко Гагић, апеловао је на грађане да не пале траву и ниско растиње, с обзиром да је, од средине марта до данас, евидентиран повећан број пожара на отвореном простору.

„Пожари на отвореном простору се веома брзо шире, захватају велике површине, и представљају реалну опасност за животе и здравље наших грађана, а често наносе велике материјалне штете. Узрок свих ових пожара, у највећем броју случајева, је људски фактор, односно неодговорно понашање наших грађана“, упозорио је Гагић.

Он је подсетио да је Законом о заштити од пожара и другим законима забрањено спаљивање траве и ниског растиња и спаљивање смећа на отвореном простору, остатака стрних усева, као и ложење ватре у шуми и на удаљености од 200 метара од руба шуме.

За непоштовање прописаних одредби закона, како је рекао, запрећене су новчане казне, како за правна, тако и за физичка лица.

„Сектор за ванредне ситуације ће у наредном периоду, заједно са припадницима других линија рада Министарства унутрашњих послова, надлежним инспекцијским службама републичког и локалног нивоа, интензивирати обилазак терена у циљу откривања и процесуирања неодговорних грађана који не поштују Законом прописане одредбе, а све са циљем подизања нивоа безбедности наших грађана“, нагласио је Гагић.

У периоду од 1. јануара до 25. марта 2022. године, на територији Републике Србије, евидентирано је 6.582 пожара, од чега је 3.551 пожар настао на отвореном простору.

 

Read 524 times
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…