Print this page
ВЕЛИКИ ПОЖАР НА СЛАНОМ КОПОВУ НАЧИНИО НЕМЕРЉИВУ ШТЕТУ ЕКО-СИСТЕМУ

У ноћи између уторка и среде на Сланом копову избио је пожар катастрофалних размера који је причинио огромну штету биљном и животињском свету у овом специјалном резервату природе надомак Новог Бечеја.

У гашењу пожара учествовало је укупно 12 ватрогасаца из ПВЈ Нови Бечеј и ДВД Ново Милошево који су након двочасовне борбе успели да исти локализују упркос неприступачном терену и лошим временским условима, односно ветру. Пожар је обухватио ниско растиње, трску и кукурузиште причинивши непроцењиву штету локалном еко-систему, а као и претходних година, највероватније је резултат законом недозвољене праксе паљења стрњишта на околном обрадивом земљишту.

Према званичним подацима пожар је захватио парцелу 14469 у катастарској општини Нови Бечеј проширивши се на око 59 хектара у СРП „Слано копово“ чији је управљач Ловачко удружење Нови Бечеј. О немилом догађају разговарали смо са биологом Дарком Лазаревићем, стручним сарадником у овом специјалном резервату природе, који истиче да је само захваљујући правовременој реакцији избегнуто да пожар дође до централног дела резервата, односно до самог језера.

Помоћник председника општине задужен за пољопривреду и ванредне ситуације, Милан Стојшин, упутио је апел пољопривредницима да не пале жетвене остатке. Према његовим речима, о пожару је обавештено и Министарство пољопривреде Републике Србије.

Read 992 times
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…