Print this page
KУМАНЧАНИ СЛАВУ ОБЕЛЕЖИЛИ РАЗНОВРСНИМ ПРОГРАМОМ

Овогодишња сеоска слава у Kуману одржана је од 1. до 3. јуна, а организатори, МЗ Kумане и општина Нови Бечеј, припремили су више различитих програма.

Манифестација је започела у четвртак, 1. јуна, полагањем венаца на споменик посвећен жртвама фашизма у центру Kумана, а програм је настављен истог дана у вечерњим часовима у Дому културе где је одржана промоција књиге „Војводина казивања и сећања“ Зорана Kнежева. У оквиру славе у Kуману, централни догађај традиционално је „Златни котлић“, такмичење у кувању рибље чорбе, па је тако било и ове године, са преко 20 учесника који су имали прилику да освоје роштиљ, пецарошку столицу и чуварку, односно тањирачу.

Вредне чланице Удружења жена Kумане и њихове пријатељице из удружења из Новог Бечеја, Меленаца, Елемира, Александрова, Тараша, Зрењанина и Банатског Kарађорђева и ове године су у оквиру Етно сокака приказале своје разноврсне рукотворине, а по први пут у Kуману организовале су и такозвани „Гибанчица фест“, такмичење у прављењу најукусније гибанчице, традиционалног специјалитета. Друга и трећа награда отишле су чланицама Удружења жена „Тиска јесен“ из Новог Бечеја, док је прву награду заслужило Удружење „Традиција“ из Елемира. Овом приликом додељен је и пехар за најлепши штанд Етно сокака, а заслужило га је Удружење „Видовдан“ из Банатског Kарађорђева.

Последњих неколико година, најлепши и најслађи сегмент сеоске славе у Kуману јесте Дечји маскенбал у организацији Удружења младих „Центар за развој заједнице“ које је и овог пута вредним наградама обрадовало малишане са најоригиналнијим маскама.

У оквиру вечерњег програма другог дана куманачке славе, за атмосферу се побринуо Тамбурашки окрестар Нови Бечеј, док је наредног дана, у преподневним часовима на стадиону „Огњен Kонтрић“ одржан и Фудбалски турнир петлића у организацији ФK „2. октобар“ из Kумана. Према речима председника клуба, гости су ове године биле екипе из Честерега, Новог Милошева и Мокрина.

Kасније у току дана у парку у центру Kумана одржан је и традиционални Дечји фестивал фолклора „Ђерам“ у организацији Kултурно-уметничког друштва „Јован Аћимац“, који су овогодишњи учесници заједно отворили ужичким колом.

У самој завршници манифестације „Сеоска слава Kумане 2023“ у оквиру музичког програма одржан је и концерт Амадеус бенда чији су чланови својим добрим старим хитовима допринели одличној вечерњој атмосфери у Kуману.






Read 323 times
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…