Print this page
ПУKОВНИK KАРАПАНЏИН НА ТЕМУ ВЕРСKЕ СЛУЖБЕ У ВОЈСЦИ СРБИЈЕ

Стевица Kарапанџин, пуковник у пензији, родом Новобечејац, носилац јепројекта за васпостављање верске службе у војсци Србије у периоду од 2008. до 2014. године.

Он је уједно и аутор истоимене књиге која је светлост дана угледалакао круна рада његовог Генералштабног усавршавања, а коју је, у присуству свештенства и великог броја грађана, представио у дворишту Народне библиотеке Нови Бечеј.

Рад на поменутом пројекту подразумевао је израду комплетне подзаконске регулативе, од највишег хијерархијског нивоа уредбе о вршењу верске службе, преко потписаних споразума и правилника, до детаља који се тичу живота и рада у војним касарнама, а на самом крају и имплементацију која је обухватила пријем прве групе војних свештеника и одређивање објеката који су постали војни параклиси.

У свом излагању аутор је истакао да се војска, нити било која државна институција, не може мешати у канонска питања цркава и верских заједница, али да су на овај начин уређени услови под којима они могу допринети побољшању и унапређењу оперативних спсобности војске.






Read 423 times
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…