Print this page
ЖЕНЕ И ДАЉЕ НЕРАВНОПРАВНЕ СА МУШКАРЦИМА

Родна равноправност као појам означава једнака права, обавезе и могућности, као и једнаку расподелу моћи и ресурса између жена и мушкараца.

Родна равноправност подразумева и обраћање пажње на норме и идеале који утичу на услове живота жена и мушкараца. Оно што родна равноправност није јесте покушај да жене буду више као мушкарци и обрнуто, истакла је Јасмина Обрадовић, председница Савеза самосталних синдиката општине Бечеј и чланица његове секције жена, у оквиру скупа који су заједно организовале секције жена савеза самосталних синдиката општина Бечеј и Нови Бечеј уз централну тему „Родна равноправност у свакодневном животу“.

У оквиру одржаног семинара присутнима су представљени и резултати анкете, односно статистички подаци Националне службе за запошљавање који говоре у прилог чињеници да су у пракси права и могућности жена и даље много мања него код мушкараца. Такође, овом приликом представљена су и искуства из суседног Бечеја током израде Локалног акционог плана за родну равноправност у тамошњој општини.






Read 337 times
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…