Print this page
U KUMANU OSNOVANO UDRUŽENJE KOZARA SRBIJE

Proteklog vikenda u Omladinskom domu u Kumanu održan je peti po redu Susret kozara Srbije koji je ove godine imao samo jednu temu, a to je osnivanje udruženja odgajivača koza na nacionalnom nivou.

Krovnu organizaciju kozara pored Skupštine, Nadzornog i Izvršnog odbora čine i odbori za gajenje koza, za preradu i kvalitet proizvoda, za promociju i prodaju proizvoda i usluga i za saradnju i projekte. Susret kozara Srbije u Kumanu organizovali su „Dobra farma“ iz Dobričeva, Zoran Gagić iz Novog Miloševa i Rajko Varadinac iz Kumana koji je izabran i za prvog predsednika Udruženja kozara Srbije.

Varadinac se ovom prilikom osvrnuo na uticaj novog Udruženja kozara Srbije na lokalne stočare: „Predlog je da se formiraju i pododbori u okviru kojih bi se ljudi posebno uključili i svoje potrebe koje su na lokalu zadovoljili. Sa druge strane, jedna od ideja je da se za svaki deo, dakle, bio lokal, opština ili okrug ili ako pričamo o Banatu, Bačkoj, Sremu, jugu, centru, istoku ili zapadu Srbije, izbrendira po jedna vrsta sira koji će biti autohton sa tog područuja i da se tako predstavimo tržištu.“

Susret kozara u Kumanu, između ostalih, podržali su i dr Ivan Pihler sa Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu, profesor Cvijan Mekić sa Poljoprivrednog fakulteta u Zemunu, doktor veterinarske medicine Sava Lazić, direktor Naučnog instituta za veterinarstvo Novi Sad i mnogi drugi stručnjaci iz oblasti stočarstva i uopšte agrara.

Peti susret kozara u Kumanu zvanično je otvorio predsednik opštine Novi Bečej, Saša Maksimović, koji je, takođe, istakao značaj udruživanja.

Pristupnicu novoosnovanom Udruženju kozara Srbije u Kumanu je potpisalo 127 kozara sa ciljem da ova organizacija bude prekretnica u razvoju kozarstva u Srbiji.






Read 890 times
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…