Print this page
U NOVOM BEČEJU OBELEŽEN DAN POBEDE NAD FAŠIZMOM

Kapitulacijom Nemačke u Berlinu 9. maja 1945. godine formalno je okončan Drugi svetski rat u Evropi i od tada ovaj dan obeležava se kao Dan pobede nad fašizmom, a slavi se i kao Dan Evrope.

Tim povodom, na spomeniku posvećenom palim borcima ruske Crvene armiije na Tiskom keju, vence su tradicionalno položili predstavnici lokalne samouprave, Društva srpsko-ruskog prijateljstva “Vološinov” i drugi sekretar Ambasade Ruske Federacije u Republici Srbiji, Konstatin Vernigorov, u znak sećanja na one koji su svoje živote dali 1944. godine pri oslobađanju Novog Bečeja od nacističkih vojnih snaga.

U ovom ratu koji je trajao gotovo 6 godina učestvovala je 61 država sa oko 110 miliona vojnika. Samo na teritoriji bivše Jugoslavije poginulo je 1.706.000 osoba među kojima je bilo više od 300.000 boraca, a procenjuje se da je ukupno u svetu živote izgubilo između 50 i 80 miliona ljudi.

 

Read 454 times
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…