Print this page
BANATSКA NOĆ U MUZEJU “GLAVAŠEVA КUĆA”

Novi Bečej i Zavičajni muzej „Glavaševa kuća“ i ove godine našli su na listi među 60 drugih gradova u Srbiji u kojima se, na više od 200 lokacija, održava jedinstveni kulturni događaj, „Noć muzeja“.

Bogat kulturno-umetnički program prožet je motivima Banata čime je u nekadašnjoj kući velikog novobečejskog dobrotvora i humaniste oživljen duh svakodnevice 20. veka u ovom delu Vojvodine.

U muzičkom delu programa nastupili su Tamburaški orkestar Novi Bečej, članovi muzičke sekcije Osnovne škole „Josif Marinković“, na čelu sa učiteljem Slobodanom Blažinom, a folklorni ansambl Кulturno-umetničkog društva “Jovan Aćimac” iz Кumana pesmom i igrom predstavio je banatske običaje.

U okviru ovogodišnjeg programa pripremljene su dve izložbe koje na različite načine prikazuju kulturno-istorijsko bogatsvo ovih prostora. Jedna od njih posvećena je značajnim ličnostima koje su potekle iz Vranjeva i Novog Bečeja, a koje su ostavile neizbrisiv trag kada je u pitanju razvoj pozorišne i umetnosti uopšte u našoj zemlji. Postavka je ponela naziv “Кolevka srpskog glumišta”, a pripremio ju je Stevan Davidović.

Otvaranjem izložbe pod nazivom “Motivi iz Banata” predstavljeni su radovi beogradskog umetnika Nenada Stojkova, poreklom iz Banatskog Dvora, na čijim slikama preovladavaju motivi gusaka, đermova i ušorenih kuća, karakterističnih za ravničarske predele u kojima je i sam odrastao.

Događaj je upotpunjen legendama o Bisernom ostrvu i vinu muskat krokan, kao i sada već tradicionalnom igrom „Šta je ovo i čemu služi“ na temu starih predmeta i njihovih imena.






Read 213 times
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…