Print this page
U HRAMU КRAJ TISE SVEČANO OBELEŽEN PRAZNIК USPENJA PRESVETE BOGORODICE

Velika Gospojina ili Uspenje Presvete Bogorodice, jedan je pet Bogorodičinih praznika koji su predstavljeni crvenim slovom u crkvenom kalendaru.

Ovo je ujedno i poslednji veliki praznik crkvene godine koja počinje 1. septembra, a završava se krajem avgusta i predstavlja uspomenu na smrt Bogorodice i, prema crkvenom predanju, dan kada se ona vaznela na nebesa i „predala svoj duh u ruke Spasitelja“. Srpska, ali i ostale pravoslavne crkve koje koriste julijanski kalendar slave ga 28, odnosno 15. avgusta po julijanskom kalendaru, kada se završava i post koji traje 14 dana.

Za Novobečejce ovaj praznik je od posebnog značaja jer predstavlja i slavu naseljenog mesta, a koja se obeležava liturgijom i Velikogospojinskom litijom koja polazi iz hrama Prenosa moštiju Svetog Nikolaja Mirilikijskog, kao i večenjim bdenjem u manastiru kraj Tise, u prisustvu brojnih vernika.

 




Read 212 times
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…