Print this page
ŽENE I DALJE NERAVNOPRAVNE SA MUŠКARCIMA

Rodna ravnopravnost kao pojam označava jednaka prava, obaveze i mogućnosti, kao i jednaku raspodelu moći i resursa između žena i muškaraca.

Rodna ravnopravnost podrazumeva i obraćanje pažnje na norme i ideale koji utiču na uslove života žena i muškaraca. Ono što rodna ravnopravnost nije jeste pokušaj da žene budu više kao muškarci i obrnuto, istakla je Jasmina Obradović, predsednica Saveza samostalnih sindikata opštine Bečej i članica njegove sekcije žena, u okviru skupa koji su zajedno organizovale sekcije žena saveza samostalnih sindikata opština Bečej i Novi Bečej uz centralnu temu „Rodna ravnopravnost u svakodnevnom životu“.

U okviru održanog seminara prisutnima su predstavljeni i rezultati ankete, odnosno statistički podaci Nacionalne službe za zapošljavanje koji govore u prilog činjenici da su u praksi prava i mogućnosti žena i dalje mnogo manja nego kod muškaraca. Takođe, ovom prilikom predstavljena su i iskustva iz susednog Bečeja tokom izrade Lokalnog akcionog plana za rodnu ravnopravnost u tamošnjoj opštini.






Read 174 times
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…