GLAVAŠEVA KUĆA

U ulici Josif Marinković broj 69 u Vranjevu rodio se dr Vladimir Glavaš, veliki narodni dobrotvor (1834-1909.), koji je kuću zaveštao crkvi, a kuća je danas poznata kao „Glavaševa kuća“ i primer je bogatije građanske kuće iz polovine devetnaestog veka.

Na uglu ulica Josif Marinković i Svetozar Marković u Novom Bečeju, u Vranjevu, nalazi se stara kuća porodice Glavaš, na kojoj su otpočeli radovi adaptacije i uređivanja, kako bi Novi Bečej dobio prostor koji će biti temelj za osnivanje zavičajnog muzeja.

Radovi na kući su započeti krajem 2006. godine sredstvima dobijenim od Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva koja su namenjena razvoju ruralnog turizma. Završeni su radovi na krovu objekta, urađena je hidroizolacija i zamenjeni su podovi, sanirana su oštećenja na zidovima i postavljena je nova elektroinstalacija, vodovod i dovod plina, a početkom 2008. godine započeti su radovi na restauraciji jedinstvene zidne dekoracije enterijera.

Iz projekta za obnovu fasada u 2008. godini se planira i obnova fasade ovog objekta, koja će ostati u stilu u kom je građena, početak XIX veka, a pored radova na glavnom objektu, planira se i adaptacija pomoćnih objekata.

 

 

 

Kao poslednja faza u realizaciji uređenja „Glavaševe kuće“ biće uređenje dvorišta, velikog "ajnforta" i osposobljavanje tavanskog prostora za razne aktivnosti. Osim radova koji se odnose na adaptaciju i uređivanje, planiraju se i sadržaji koji će oživeti prostor, a po rečima Dragana Rauškog, načelnika Odeljenja za urbanizam i stambeno-komunalne poslove opštine Novi Bečej, moguće je uređenje enterijera zatečenim nameštajem i predmetima iz stare „Glavaševe kuće“, uređenje dela enterijera predmetima vezanim za poznatog novobečejskog kompozitora Josifa Marinkovića i predmetima koji će oslikati građanstvo XIX veka, dok se u pomoćnim objektima planira prezentacija starih zanata, kao i postavka starih predmeta iz oblasti zemljoradnje i stočarstva. 

O dr Vladimiru Glavašu i "Glavaševoj kući"

 

U ulici Josif Marinković broj 69 u Vranjevu rodio se dr Vladimir Glavaš, veliki narodni dobrotvor (1834-1909.), koji je kuću zaveštao crkvi, a kuća je danas poznata kao "Glavaševa kuća" i primer je bogatije građanske kuće iz polovine devetnaestog veka.

Vladimir Glavaš je diplomirao prava u Pragu 1862. godine, a tokom studiranja družio se sa Jovanom Jovanovićem Zmajem, te su Novobečejci imali prilike da ih sreću u Novom Bečeju, kao i druge istaknute ljude koji su posećivali Vladimira Glavaša, kao što su Svetozar Miletić, Đura Jakšić i drugi poznati Srbi tog vremena.

Glavaš je kratko radio kao advokat, jer se posao nije slagao sa njegovim moralnim vrednostima, pa se posvetio ekonomiji (zemljoradnji). Svoju kuću na glavnoj ulici Vranjeva, koja je sada pod zaštitom države kao vredan spomenik, poklonio je pravoslavnoj crkvi u Vranjevu.

U kući se nalaze ostaci stilskog nameštaja (dve stolice, dva stara kanabea, jedan zidni plakar) i nekoliko portreta (4 komada) članova bivše porodice Glavaških, koje je radio slikar Nikola Aleksić. Drvenarija, ragastovi vrata, tapete i drugo su dekoracije iz odgovarajuće epohe i kao dekorativni rekviziti se izvrsno uklapaju u kućni ambijent.

 

Zgrada je tipičan i reprezentativni primerak kuće iz vremena bidermajera. Kako su delimično očuvane stvari i unutrašnja dekoracija, ambijent je potpuniji i dočavara utisak iz vremena kada je sagrađena. Kao građevinsko, stilsko i estetsko građansko delo treba da bude sačuvana u svom autentičnom izgledu.

                                            

        Republika Srbije,
Autonomna Pokrajina Vojvodina

FOTOGRAFIJE

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…