ARAČA

Ruševine benediktinske opatije na Tisi, pokraj Novog Miloševa (nekadašnje Beodre), predstavljaju kulturno istorijski spomenik prvog reda - jedini te važnosti iz srednjeg veka sa ovog područja. Romanička bazilika podignuta je oko 1230. godine, a nakon stradanja obnovljena je zalaganjem kraljice Jelisavete Anžujske 1370. kada je uz apsidu dozidan gotički toranj.

Opširnije...
SLANO KOPOVO - REZERVAT PTICA

Slano kopovo je jedan od poslednjih reprezentativnih primera panonskih slatina i pustara koje su od izuzetnog znacaja za ocuvanje bogatstva biljnog i životinjskog sveta Vojvodine. Nastalo je delovanjem reke Tise koja je u prošlosti cesto menjala svoj tok, razlivala se i plavila okolne udoline.

Opširnije...
SOKOLAC - DVORAC DUNĐERSKI

Dvorac je izgradio Lazar Dunđerski u poslednjim decenijama 19. veka. Dvorac je dobila u miraz Emilija Ivanović, kćerka Lazara Dunđerskog, kao i čitavo imanje koje se zvalo "Veliki salaš" koje je obuhvatalo 3997. jutara. Zgrada je prizemni slobodno stojeći objekat u prostranom parku. U osnovi zgrada je izguženi pravougaonik sa naglašenim ulaznim portikom i kolskim prilazom.

Opširnije...
GLAVAŠEVA KUĆA

U ulici Josif Marinković broj 69 u Vranjevu rodio se dr Vladimir Glavaš, veliki narodni dobrotvor (1834-1909.), koji je kuću zaveštao crkvi, a kuća je danas poznata kao „Glavaševa kuća“ i primer je bogatije građanske kuće iz polovine devetnaestog veka.

Opširnije...
MUZEJ "ŽERAVICA" NOVO MILOŠEVO

Na dvadesetom kilometru od Novog Bečeja, nalazi se Novo Miloševo, selo koje čuva jedan od najvećih industrijsko tehničkih muzeja u Evropi.

Na njegovim vratima ponosno stoji vlasnik Čedomir Žeravica, koji je nastavio očevim stopama u očuvanju naše istorije.

Opširnije...
MUZEJ "KOTARKA" NOVO MILOŠEVO

Muzej "Kotarka" , zavičajni muzej Novog Miloševa, a može se slobodno reći i čitavog Banata. Iza 14 dorskih kapitela, leži nekadašnji žitni magacin porodice Karačonji, čiji se velelepni dvorac nalazi tačno preko puta sadašnjeg muzeja, a sam žitni magacin danas sija posebnim sjajem, jer se u njemu nalazi ogromna zbirka eksponata, starog nameštaja, posuđa, alata i drugih zanimljivih predmeta, koji otkrivaju istoriju ovog Banatskog sela.

Opširnije...

                                            

                Republika Srbije,
Autonomna Pokrajina Vojvodina
Tradicionalni grb APV

FOTOGRAFIJE

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…