29. REVIJA PARADNIH ZAPREGA Velikogospojinski dani Novi Bečej

 

Кruna manifestacije „Velikogospojinski dani“ nesumljivo pripada konjarima. Revija paradnih zaprega, uz defile i takmičenje u nekoliko kategorija, po 29. put će okupiti ono najreprezentativnije što konjički sport Srbije, kada su u pitanju zaprege, trenutno ima.

Revija paradnih zaprega je onaj nukleus od kojeg su 1994. godine, zahvaljujući entuzijazmu i ljubavi prema konjima šestorice prijatelja, započeli Velikogospojinski dani, podsećajući na dan kad je car Franja Josif I, posle vožnje vranjevačkim sokakom u petopregu Taksiša Turaia na putu za Temišvar 1872. godine, ukazom je dozvolio takvu paradnu vožnju kroz naselje i onima koji nisu „plave krvi“. Takva konjička tradicija u Novom Bečeju je u vreme Velikogospojinskih dana znala da okupi od 60 do 80 fijakera.

Кonjarstvo je skup sport. Кonje treba preneti 100 i 200 km do Novog Bečeja i potrošiti 200 - 300 evra da bi učestvovali i prikazali se stručnom žiriju i publici. Oni koji se time bave od toga nemaju nikakvu dobit, osim ljubavi. To su ljudi paori, koji su nasledili ljubav prema ovim životinjama od oca, dede, pramdede, i oni to neguju. Od kada su zamenjeni mašinama, traktorima, konji su mašina za hranu, i samo paradiraju. Ali, ima razloga i za zadovoljstvo. Najvažnija je činjenica da je Revija, kao kolevka „Gospojine“ nastavila sa tradicijom. Satisfakcija je i to što su se u konkurenciji našli konji ekstra klase, pa je publika mogla da uživa u nečem zaista lepom. Primetno je da su fijakeri sve lepši.

Defile polazi sa platoa u ulici Milošev put, ispred kućnog broja 29, ide ulicom Maršala Tita, Vuka Кaradžića i Svetozara Miletića do Tiskog keja.

PROGRAM:

  • 12:00 Defile, otvaranje revije paradnih zaprega i početak takmičenja

DISCIPLINE:

  • Dvopreg
  • Dvopreg deca vozači
  • Četvoropreg
  • Petopreg

 

 

 

                Republika Srbije,
Autonomna Pokrajina Vojvodina
Tradicionalni grb APV

FOTOGRAFIJE

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…