16. „RIČAJ“ OKUPIO GOSTE IZ ZEMLJE I INOSTRANSTVA

Festival narodnog stvaralaštva „Ričaj“ u Novom Bečeju je ove godine održan po 16. put i to pod okriljem aktivnosti projekta koji opština Novi Bečej u sklopu prekogranične saradnje do marta sledeće godine sprovodi sa mađarskim gradom Šandorfalva, a koji se odnosi na promociju prirodnog i kulturnog nasleđa regiona.

Tokom tri dana Festival „Ričaj“ okupio je goste iz zemlje i inostranstva oko raznovrsnih aktivnosti koje kao svoju suštinu nose očuvanje bogatog kulturnog nasleđa mađarske zajednice, ističe Tibor Balo, član projektnog tima: „Celokupna vrednost projekat je 550 hiljada evra, od čega je učešće EU 470 hiljada evra. Mi u Novom Bečeju osim što smo uradili izuzetne stvari kao što je pristupni put ka Slanom kopovu, uspeli smo da podržimo i nekoliko kulturnih manifestacija, radionice izrade suvenira i druge manifestacije, a uspeli smo tu da „ugradimo“ i „Ričaj“. Imali smo goste iz naših bratskih gradova, Šandorfalve i Mezetura, ali i druge goste iz Mađarske i Beograda. Upravo to je srž ovog programa da se podrži stvaranje novih prijateljstava i saradnje preko granice.“

Program ovogodišnjeg Festivala naradnog stvaralaštva „Ričaj“ u Novom Bečeju obuhvatio je radionice na temu narodnih bajki i bajki za najmlađe, starih zanata, folklora i plesa, izrade nakita i ručnih radova, uz gala koncert u Domu kulture opštine Novi Bečej, a za goste festivala organizovana je i poseta Arači i muzeju „Glavaševa kuća“.

Balo je ovom prilikom najavio i veliku organizaciju poznatog festivala „Đenđeš Bokreta“, najmasovnije manifestacije mađarskog folklora u Vojvodini koji će se održati sledeće godine početkom juna u Novom Bečeju, a koji će na jednom mestu okupiti više od 3.000 učesnika iz svih gradova Vojvodine.






Read 845 times

                                            

                



Republika Srbije,
Autonomna Pokrajina Vojvodina
Tradicionalni grb APV

FOTOGRAFIJE

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…