U KUMANU OSNOVANO UDRUŽENJE KOZARA SRBIJE

Proteklog vikenda u Omladinskom domu u Kumanu održan je peti po redu Susret kozara Srbije koji je ove godine imao samo jednu temu, a to je osnivanje udruženja odgajivača koza na nacionalnom nivou.

Krovnu organizaciju kozara pored Skupštine, Nadzornog i Izvršnog odbora čine i odbori za gajenje koza, za preradu i kvalitet proizvoda, za promociju i prodaju proizvoda i usluga i za saradnju i projekte. Susret kozara Srbije u Kumanu organizovali su „Dobra farma“ iz Dobričeva, Zoran Gagić iz Novog Miloševa i Rajko Varadinac iz Kumana koji je izabran i za prvog predsednika Udruženja kozara Srbije.

Varadinac se ovom prilikom osvrnuo na uticaj novog Udruženja kozara Srbije na lokalne stočare: „Predlog je da se formiraju i pododbori u okviru kojih bi se ljudi posebno uključili i svoje potrebe koje su na lokalu zadovoljili. Sa druge strane, jedna od ideja je da se za svaki deo, dakle, bio lokal, opština ili okrug ili ako pričamo o Banatu, Bačkoj, Sremu, jugu, centru, istoku ili zapadu Srbije, izbrendira po jedna vrsta sira koji će biti autohton sa tog područuja i da se tako predstavimo tržištu.“

Susret kozara u Kumanu, između ostalih, podržali su i dr Ivan Pihler sa Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu, profesor Cvijan Mekić sa Poljoprivrednog fakulteta u Zemunu, doktor veterinarske medicine Sava Lazić, direktor Naučnog instituta za veterinarstvo Novi Sad i mnogi drugi stručnjaci iz oblasti stočarstva i uopšte agrara.

Peti susret kozara u Kumanu zvanično je otvorio predsednik opštine Novi Bečej, Saša Maksimović, koji je, takođe, istakao značaj udruživanja.

Pristupnicu novoosnovanom Udruženju kozara Srbije u Kumanu je potpisalo 127 kozara sa ciljem da ova organizacija bude prekretnica u razvoju kozarstva u Srbiji.






Read 878 times

                                            

                



Republika Srbije,
Autonomna Pokrajina Vojvodina
Tradicionalni grb APV

FOTOGRAFIJE

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…