U NOVOM BEČEJU PO PRVI PUT PLIVALI ZA ČASNI KRST

Jedan od 15 najvećih hrišćanskih praznika, Bogojavljenje, obeležen je juče plivanjem za Časni krst širom Srbije.

U organizaciji Turističke organizacije opštine Novi Bečej, pod pokroviteljstvom Opštine i Mesne zajednice Novi Bečej, kao i Sportsko rekreativnog centra „Jedinstvo“, a uz blagoslov Srpskih pravoslavnih crkvenih opština Novi Bečej i Vranjevo i na levoj obali Tise, u Novom Bečeju, po prvi put, 20 učesnika zaplivalo je za časni Bogojavljenski krst do kog je prvi stigao Bojan Živanović.

Plivanju za Časni krst predhodila je služba i osvećenje Bogojavljenske vodice u Pravoslavnim hramovima rođenja Svetog Jovana u Vranjevu i Svetog oca Nikolaja u centru, kao i litija ispred manastira Uspenja Presvete Bogorodice do gradske plaže, a zatim i obavezan zdravstveni pregled plivača. Iz tehničkih razloga došlo je do promene termina centralnog događaja, potvrdio je Saša Dujin, direktor Turističke organizacije opštine Novi Bečej i dodao da će slične situacije u budućnosti biti prevenirane.

Plivalo se 33 metra, što simbolizuje broj godina života Isusa Hrista, a pored dobrog opšteg zdravstvenog stanja, uslov za učesnike bio je da budu kršteni, pa je upravo to bio jedan od razloga što je od 27 prijavljenih nekolicina odbijena, objašnjava Dujin.






Read 844 times

                                            

                



Republika Srbije,
Autonomna Pokrajina Vojvodina
Tradicionalni grb APV

FOTOGRAFIJE

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…