VELIKI POŽAR NA SLANOM KOPOVU NAČINIO NEMERLjIVU ŠTETU EKO-SISTEMU

U noći između utorka i srede na Slanom kopovu izbio je požar katastrofalnih razmera koji je pričinio ogromnu štetu biljnom i životinjskom svetu u ovom specijalnom rezervatu prirode nadomak Novog Bečeja.

U gašenju požara učestvovalo je ukupno 12 vatrogasaca iz PVJ Novi Bečej i DVD Novo Miloševo koji su nakon dvočasovne borbe uspeli da isti lokalizuju uprkos nepristupačnom terenu i lošim vremenskim uslovima, odnosno vetru. Požar je obuhvatio nisko rastinje, trsku i kukuruzište pričinivši neprocenjivu štetu lokalnom eko-sistemu, a kao i prethodnih godina, najverovatnije je rezultat zakonom nedozvoljene prakse paljenja strnjišta na okolnom obradivom zemljištu.

Prema zvaničnim podacima požar je zahvatio parcelu 14469 u katastarskoj opštini Novi Bečej proširivši se na oko 59 hektara u SRP „Slano kopovo“ čiji je upravljač Lovačko udruženje Novi Bečej. O nemilom događaju razgovarali smo sa biologom Darkom Lazarevićem, stručnim saradnikom u ovom specijalnom rezervatu prirode, koji ističe da je samo zahvaljujući pravovremenoj reakciji izbegnuto da požar dođe do centralnog dela rezervata, odnosno do samog jezera.

Pomoćnik predsednika opštine zadužen za poljoprivredu i vanredne situacije, Milan Stojšin, uputio je apel poljoprivrednicima da ne pale žetvene ostatke. Prema njegovim rečima, o požaru je obavešteno i Ministarstvo poljoprivrede Republike Srbije.

Read 684 times

                                            

                



Republika Srbije,
Autonomna Pokrajina Vojvodina
Tradicionalni grb APV

FOTOGRAFIJE

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…