PUŠTENA U RAD EKOLOŠKA ELEKTRANA NA BIOMASU

Potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka rudarstva i energetike, Zorana Mihajlović, danas je u Novom Miloševu pustila u rad novo postrojenje za proizvodnju struje iz obnovljivih izvora energije „Pepo Energy“.

Prema njenim rečima od velike je važnosti da Srbija nakon postojećih 28 ima još jednu elektranu na biogas, dok se još 73 ovakva postrojenja trenutno grade. Kada ona u narednom periodu budu gotova, Srbija će imati više energije iz postrojenja na biogas nego što imaju Slovenija, Hrvatska i Crna Gora zajedno kada je ova vrsta proizvodnje u pitanju.

Biogasno postrojenje električne i toplotne snage 1.2 MW specifično je po tome što dominantno koristi meso bundeve, kukurozovinu i slamu, pa je samim tim i 100 posto ekološko. Takođe, ono će proizvoditi organsko đubrivo i implementirati biogas kao pogonsko gorivo za poljoprivrednu mehanizaciju umesto dizela čime se osim energetici daje doprinos i ekologiji, rekao je na puštanju elektrane u rad, direktor „Pepo Energy“, Srđan Bošnjaković.

Predsednik opštine Novi Bečej, Saša Maksimović, zahvalio se postojećim i pozvao nove investitore da svoje fabrike i postrojenja grade upravo u novobečejskoj opštini.

Kompanija „Pepo Energy“ zajednički je poduhvat švajcarske energetske MET grupe i lokalne kompanije „Arhar Teh“, a samo postrojenje izgrađeno je za osam meseci.

 

Read 603 times

                                            

                



Republika Srbije,
Autonomna Pokrajina Vojvodina
Tradicionalni grb APV

FOTOGRAFIJE

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…