U OPŠTINI NOVI BEČEJ NA REFERENDUM IZAŠLO 36,09 ODSTO GLASAČA, 63,5 ODSTO ZA IZMENE USTAVA

Građani Srbije 16. januara imali su priliku da se u okviru referenduma izjasne o promeni Ustava u oblasti pravosuđa.

Prema podacima Republičke izborne komisije pravo glasa imalo je 6.510.323 ljudi, a na osnovu 98,47 odsto obrađenih glasačkih mesta, glasalo je 1.953.711 građana, od čega je 59,73 odsto dalo podršku izmenama, dok je protiv bilo 39,24 odsto.

U opštini Novi Bečej od 18.856 upisanih glasača, glasalo je ukupno 6.805 građana, od čega se 63,5 odsto izjasnilo za izmene Ustava, dok je 34,87 odsto njih bilo protiv istih. Prema rečima sekretarke Izborne komisije opštine Novi Bečej, Tamare Popov, referendum na teritoriji novobečejske opštine protekao je bez problema i neregularnosti, a ukupna izlaznost građana je 36,09 odsto.

Podsetimo, predložene izmene Ustava koje se odnose na uskostručnu oblast pravosuđa, trebalo bi da obezbede veću nezavisnost sudstva od izvršne i zakonodavne vlasti, odnosno od Vlade Republike Srbije, ministara i narodnih poslanika, kako bi politički sistem bio uravnotežen, što je važno, kako kažu i zbog usklađivanja sa evropskim zakonodavstvom. U slučaju potvrđivanja Akta o promeni Ustava Republike Srbije, sudije i tužioce više neće birati poslanici, već stručna tela. Cilj izmena jeste da se obezbedi ne samo veća nezavisnost, već i efikasnost i odgovornost sudstva, veća samostalnost i odgovornost javnog tužilaštva, bolja zaštita prava građana i jačanje vladavine prava, navode nadlaženi.


Read 141 times

                                            

                Republika Srbije,
Autonomna Pokrajina Vojvodina
Tradicionalni grb APV

FOTOGRAFIJE

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…