POLAGANjEM VENACA ODATA POČAST BORCIMA U PRVOM I DRUGOM SVETSKOM RATU

Na nekadašnji Dan boraca, 4. jula, predstavnici Mesne zajednice Novo Miloševo i članovi Udruženja penzionera ovog naseljenog mesta polaganjem venaca na spomenicima dobrovoljcima u Prvom svetskom ratu i palim borcima od 1941. do 1945. godine, odali su počast meštanima koji su svoje živote dali za slobodu: “Imamo dosta dobrovoljaca iz Novog Miloševa, njih oko 400.

Drugi svetski rat je počeo u Novom Miloševu, koje se tada zvalo Beodra i Dragutinovo, već 22. juna kada je formiran Dragutinovački partizanski odred. Dakle, iako je 4. jul Dan boraca Novo Miloševo je bilo spremno još tad i organizovano. jedan od instruktora bio je i Duško Marković iz Beodre. Formacija je imala svoj izgled i bili su spremni za odbranu domovine,” rekao je ovom prilikom Dušan Žarkov iz Udruženje penzionera Novo Miloševo.

Dan boraca bio je državni praznik u Socijalističkoj Federativnoj Republici Jugoslaviji i Saveznoj Republici Jugoslaviji, a obeležavao je godišnjicu sednice Politbiroa Centralnog komiteta Komunističke partije Jugoslavije, na kojoj je donesena odluka o podizanju oružanog ustanka. Ukinut je 2001. godine odlukom Vlade Srbije, ali se i danas, nezvanično, proslavlja u organizaciji Saveza udruženja boraca narodnooslobodilačkog rata.

 

Read 393 times

                                            

                



Republika Srbije,
Autonomna Pokrajina Vojvodina
Tradicionalni grb APV

FOTOGRAFIJE

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…