OBELEŽAVANJE EVROPSКOG DANA SEĆANJA NA ROME STRADALE U DRUGOM SVETSКOM RATU

Na današnji dan, 2. avgusta, 1944. godine 3 000 Roma, mahom žena i dece, brutalno je ubijeno u logoru Aušvic-Birkenau.

Ovaj dan obeležava se kao Evropski dan sećanja na Rome stradale u Drugom svetskom ratu i od suštinskog je značaja za odavanje počasti žrtvama i za staranje da se takvi zločini ne ponove. Udruženje Roma Novi Bečej osudilo je ove zločine i ukazalo na stalnu potrebu čuvanja sećanja na Rome stradale u koncentracionim logorima širom Evrope.

Pomenuto udruženje od 2017. godine aktivno radi sa Romima i Romkinjama koji su preživeli Holokaust i koji danas žive u izolaciji, nemaštini, zanemareni i zaboravljeni. Dekada Roma nije posvetila pažnju ovoj grupi koja ima specifične i veoma kompleksne potrebe, a koja danas čini nevidlljivu i sve manju grupu.

U svetlu ovog datuma želimo da ukažemo na potrebu poštovanja, vrednovanja i pamćenja zločina koji su počinjeni nad Romima u Drugom svetskom ratu, ali i da ukažemo na stalnu diskriminaciju i rasizam sa kojom se Romi i dalje suočavaju, poručila je predsednica udruženja, Danica Jovanović, i izrazila želju da današnji dan bude opomena javnosti da se ovakvi zločini više nikada ne dozvole, uz obećanje da ćemo sećanje prenosti na buduće generacije.






Read 208 times

                                            

                



Republika Srbije,
Autonomna Pokrajina Vojvodina
Tradicionalni grb APV

FOTOGRAFIJE

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…