U HRAMU КRAJ TISE SVEČANO OBELEŽEN PRAZNIК USPENJA PRESVETE BOGORODICE

Velika Gospojina ili Uspenje Presvete Bogorodice, jedan je pet Bogorodičinih praznika koji su predstavljeni crvenim slovom u crkvenom kalendaru.

Ovo je ujedno i poslednji veliki praznik crkvene godine koja počinje 1. septembra, a završava se krajem avgusta i predstavlja uspomenu na smrt Bogorodice i, prema crkvenom predanju, dan kada se ona vaznela na nebesa i „predala svoj duh u ruke Spasitelja“. Srpska, ali i ostale pravoslavne crkve koje koriste julijanski kalendar slave ga 28, odnosno 15. avgusta po julijanskom kalendaru, kada se završava i post koji traje 14 dana.

Za Novobečejce ovaj praznik je od posebnog značaja jer predstavlja i slavu naseljenog mesta, a koja se obeležava liturgijom i Velikogospojinskom litijom koja polazi iz hrama Prenosa moštiju Svetog Nikolaja Mirilikijskog, kao i večenjim bdenjem u manastiru kraj Tise, u prisustvu brojnih vernika.

 




Read 202 times

                                            

                



Republika Srbije,
Autonomna Pokrajina Vojvodina
Tradicionalni grb APV

FOTOGRAFIJE

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…