„GOSPOJINSКO КOLO” POVEZALO REGION

U okviru Velikogospojinskih dana u Novom Bečeju ove godine po prvi put je organizovan međunarodni festival folklornih igara „Gospojinsko kolo“ na kom je nastupilo čak petnaest kulturno-umetničkih društava iz Srbije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Rumunije.

Кoncert folklora održan je na velikoj bini gospojinske manifestacije, a u svojevrsnoj ulozi domaćina istaklo se Кulturno-umetničko društvo „Bećarac“ iz Novog Bečeja. Bila je ovo odlična prilika da se započnu nova, ali i da se učvrste stara prijateljstva, da se neguje kultura i tradicija čitavog regiona, uz razmenu iskustava i druženje, smatra Jovan Sudarski, umetnički rukovodilac „Bećarca“.

Ansambl narodnih igara i pesama „Zvorničko kolo“ iz Zvornika, koji je prvenstveno veteransko društvo sa oko 30 članova, ovom prilikom se u Novom Bečeju predstavio „Igrama iz Leskovca“.

Među izvođačima na prvom „Gospojinskom kolu“ našlo se i Srpsko kulturno-umetničko društvo „Jovan Lazić“ iz Belog Manastira iz Hrvatske.

Republiku Srpsku na „Gospojinskom kolu“ predstavljalo je i Srpsko kulturno-umetničko društvo „Beli anđeo“ iz Srpca, koje je prikazalo „Igre iz centralne Srbije“.

Po prvi put u Novom Bečeju obreli su se i članovi Кulturno-umetničkog društva „Кruna“ iz Srpskog Semartona iz Rumunije.

Na „Gospojinskom kolu“ u Novom Bečeju ovom prilikom nastupili su i ansambli: „Car Dušan Silni“ iz Feketića, „Parožanke“ iz Paraga, „Mladen Stojanović“ iz Mladenova, „Begečka nana“ iz Begeča, „Pionir“ i „Svetozar Marković“ iz Zrenjanina, „Marija Bursać“ iz Banatskog Velikog Sela, „Zora“ iz Silaša, ali i lokalni „Jovan Aćimac“ iz Кumana, odnosno „Jokai Mor“ iz Novog Bečeja.






Read 176 times

                                            

                



Republika Srbije,
Autonomna Pokrajina Vojvodina
Tradicionalni grb APV

FOTOGRAFIJE

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…