IZDATO UPUTSTVO ZA POVRAT DELA AKCIZE ZA GORIVO

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede izdalo je uputstvo poljoprivrednicima za podnošenje zahteva za ostvarivanje prava na povraćaj dela plaćene akcize za gorivo.

Poljoprivrednici zahtev mogu podneti Upravi za agrarna plaćanja u onlajn formi, neposredno u okviru softverskog rešenja eAgrar odnosno elektronskog Registra poljoprivrednih gazdinstava (eRPG).

U delu „Računi za gorivo“ korisnici mogu da dodaju račune/fakture za gorivo – dizel i biogorivo kupljeno u veleprodaji, uvozne fakture za gorivo kupljeno iz uvoza i gorivo kupljeno putem korporacijske kartice.

Povraćaj je moguće ostvariti u iznosu od 50 dinara po litru do 100 litara po hektaru prijavljene površine, do 100 hektara.

Fiskalni račun mora da sadrži i podatke o kupcu, vrsti, količini i vrednosti nabavljenih derivata nafte i biogoriva.

Da bi podneli zahtev za povrat akcize, potrebno je da poljoprivrednici poseduju fiskalne račune na kojima će, kada je reč o poljoprivrednicima koji su fizička lica, stajati broj poljoprivrednog gazdinstva (BPG) ili JMBG nosioca gazdinstva, odnosno PIB u slučaju da je podnosilac pravno lice, odnosno preduzetnik.

(Izuzetno u periodu od 1. januara 2024. godine zaključno sa 31. januarom 2024. godine, fiskalni račun ne mora da sadrži posebnu identifikacionu oznaku koja ukazuje da je u pitanju registrovano poljoprivredno gazdinstvo u skladu sa propisima kojima se uređuje fiskalizacija, a u tom slučaju se umesto BPG na fiskalnim računima unosi JMBG ili PIB).

Korisničko uputstvo, kao i Pravilnik o uslovima, načinu i postupku za ostvarivanje prava na refakciju možete pronaći na sajtu Minstarstva poljoprivrede.

 

Read 78 times

                                            

                



Republika Srbije,
Autonomna Pokrajina Vojvodina
Tradicionalni grb APV

FOTOGRAFIJE

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…