NADICA BLAŽIN DOBITNICA „SVETOSAVSKE POVELJE“

Dom kulture u Novom Bečeju pod pokroviteljstvom opštine Novi Bečej i ove godine obeležio je 27. januar i Svetog Savu svečanom Svetosavskom akademijom za čiji program su se pobrinuli učenici i nastavnici novobečejskih osnovnih škola „Josif Marinković“ i „Miloje Čiplić“.

Prema tradiciji uručena je i ovogodišnja „Svetosavska povelja“ kojom je, za neizbrisiv trag koji je ostavila na generacijama mališana, nagrađena Nadica Blažin, strukovni vaspitač dece predškolskog uzrasta. Do sada je na put ka daljem obrazovanju uspešno izvela čak četrnaest generacija dece, a od 1988. godine radi u PU „Pava Sudarski“ u Novom Bečeju.

Ovogodišnju besedu Svetom Savi govorila je Anita Bojić Perkin, direktorka Srednje škole Novi Bečej, koja je, kao i njeni prethodnici, podsetila na put svetosavlja i univerzalnih vrednosti i vrlina, kao što su pravda, dobrota, ljubav, istina, sloboda, a koje se nikada ne smeju zaboraviti.

Sveti Sava srpski narod zadužio je u mnogim oblastima, ali, pre svega, na polju duhovnosti, kulture i u oblasti prosvete. Upravo zato ovogodišnja Svetosavska akademija bila je u znaku mladih, ističe predsednik opštine Novi Bečej, Saša Maksimović: „Ideja je da sledeće godine Svetosavska akademija, kako bismo obuhvatili što više dece, bude tokom radnog dana, kako bi sva deca mogla da dođu. Ono što mi je pomalo krivo, još uvek se nisu sve škole ujedinile. No, ono što je velika razlika u odnosu na prethodne akademije jeste da su osnovne škole „Miloje Čiplić“ i „Josif Marinković“ konačno zajedno proslavile Svetog Savu, a ne pojedinačnim priredbama koje i koštaju, a zaista nema ni potrebe za tim. Sveti Sava je veliki praznik za Srbe i treba da ga slavimo svi zajedno i jedinstveni.“

Ovogodišnja Svetosavska akademija je, kao i prethodnih godina, imala humanitarni karakter. Akcija prikupljanja novčane pomoći za mladog Novobečejca Sašu Kamberovića sprovedena je u saradnji sa Crvenim krstom Novi Bečej, a zahvaljujući humanim poseticima Svetosavske akademije i njihovim novčanim prilozima ovom prilikom prikupljeno je 37 hiljada dinara.






Read 840 times

                                            

                



Republika Srbije,
Autonomna Pokrajina Vojvodina
Tradicionalni grb APV

FOTOGRAFIJE

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…