OBELEŽENO 75 GODINA OD POBEDE NAD FAŠIZMOM

Širom Evrope protekle subote obeležen je 9. maj - Dan pobede nad fašizom, ali i Dan Evrope, u znak sećanja na završetak Drugog svetskog rata i početak stvaranja Evropske unije koje je usledilo pet godina kasnije.

U Novom Bečeju 9. maj tradicionalno je obeležen polaganjem venaca na spomenik posvećen palim borcima ruske Crvene armiije na Tiskom keju koji su svoje živote dali 1944. godine pri oslobađanju Novog Bečeja od nacističkih vojnih snaga.

Nakon održanog parastosa posvećenog palim vojnicima u Crkvi Svetog Nikole u centru naseljenog mesta, članovi novobečejskog Društva srpsko-ruskog prijateljstva „Vološinov“ prvi su položili venac na spomenik na Tiskom keju, nakon čega su isto učinili i predstavnici lokalne samouprave, predstavnik Ambasade Ruske Federacije u Republici Srbiji, kao i članovi Opštinskog odbora Socijalističke partije Srbije u Novom Bečeju.

Deveti maj u novobečejskoj opštini obeležen je i polaganjem venaca na spomenik posvećen palim borcima u Drugom svetskom ratu u naseljenom mestu Bočar.

Dan pobede nad fašizmom slavi se 9. maja u znak sećanja na dan kada je 1945. godine nacistička Nemačka potpisala kapitulaciju u Drugom svetskom ratu. Dan Evrope je ustanovljen kao dan sećanja na deklaraciju francuskog ministra spoljnih poslova Roberta Šumana iz 1950. godine, koja se smatra prvim zvaničnim korakom u nastanku Evropske unije.

Read 763 times

                                            

                



Republika Srbije,
Autonomna Pokrajina Vojvodina
Tradicionalni grb APV

FOTOGRAFIJE

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…