U NOVOM BEČEJU POSTAVLjENO SPOMEN OBELEŽJE STRADALIM JEVREJSKIM PORODICAMA

U Novom Bečeju juče je održana Komemoracija Jevrejskim žrtvama povodom 8 decenija njihovog stradanja u Drugom svetskom ratu. Tom prilikom, ispred Šlezingerove palate, nekadašnje kuće ugledne Jevrejske porodice, postavljeno je spomen obeležje „Kamen spoticanja“, delo nemačkog umetnika Gintera Demniga.

Komemoraciji je, pored predstavnika lokalne samouprave, nemačke ambasade i poglavara jevrejske i katoličke crkve, prisustvovao i Isak Asiel, vrhovni rabin Jevrejske zajednice u Srbiji.

U znak sećanja na Jevrejsku zajednicu u Novom Bečeju, čiji je jedan od predsednika bio upravo Isidor Šlezinger, kao i na postojanje sinagoge u periodu od 1865. do 1947. godine kada je prodata, a zatim i porušena, Jevrejska opština Zrenjanin postavila je i spomen ploču.

Ovim povodom, u obnovljenoj i dopunjenoj stalnoj postavci na spratu Žitnog magacina u Novom Miloševu otvorena je izložba o poslednjem predratnom zrenjaninskom rabinu, Hermanu Helfgotu, a koju su priredili Dragan Rauški, Saša Stokić i Iskra Popov. Na izložbi je izloženo tridesetak fotografija, postavljenih hronološki, koje prate život Hermana Helfgota od Beodre, Beča, Budimpešte, Osnabrika, Bergen Belzena pa do Izraela, kao i porodične fotografije, diplome sa univerziteta u Beču i Budimpešti, portreti i detalji dnevnika nastalih u zarobljeničkom logoru, kao i razni spisi iz perioda od 1941-45. godine.

U Novom Bečeju je, prema podacima, u periodu pre rata živelo oko 220 Jevreja, a deportovano ih je ukupno 7 stotina iz Kikinde, Novog Kneževca, Čoke i Novog Bečeja. Inicijativa za obeležavanje 80 godina od ovog tragičnog događaja pokrenuta je od strane Jevrejske opštine Zrenjanin, zbog čega je to bio prvi grad u kom je postavljeno ovakvo obeležje.

Ovom prilikom, prisutni su zajedno sa predstavnicima lokalne samouprave obišli i nedavno rekonstruisani dvorac Hertelendi u Bočaru.

 

Read 535 times

                                            

                



Republika Srbije,
Autonomna Pokrajina Vojvodina
Tradicionalni grb APV

FOTOGRAFIJE

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…