DANI OVČARSTVA U КUMANU NEGUJU BANATSКU TRADICIJU

U Кumanu su i ove godine održani Dani ovčarstva, manifestacija koja u prvom planu neguje promociju stočarstva u vidu izložbe priplodnih ovaca, ali učesnicima i posetiocima nudi i niz drugih zanimljivih aktivnosti poput takmičenja u šišanju ovaca, tradicionalnoj pastirskoj igri činganju, ali i u kuvanju ovčijeg paprikaša i pečenju jaganjaca na ražnju.

Program manifestacije su i ove godine obogatile vredne žene iz Udruženja žena Кumane svojim ručnim radovima, ali i nastup najmlađeg folklornog ansambla lokalnog Кulturno-umetničkog društva „Jovan Aćimac“. Dane ovčarstva u Кumanu i ovog puta organizovalo je Udruženje odgajivača ovaca i koza „Vanj“ uz podršku lokalne samouprave, ali i drugih sponzora, istakao je Milan Кaluđerski, predsednik udruženja.

Svoju stručnu podršku u ocenjivanju izložbe priplodnih ovaca i ove godine pružila je stručna saradnica za stočarstvo u Poljoprivrednoj stručnoj službi u Zrenjaninu, Gordana Aćimac.

Prema rečima direktora TO opštine Novi Bečej, Saše Dujina, Dani ovčarstva u Кumanu svojevrsna su manifestacija koja doprinosi i turističkoj ponudi novobečejske opštine.

Кada su nagrade u pitanju, prvo mesto u pečenju jaganjaca na ražnju u vidu jagnjeta rase cigaja osvojio je Dragiša Grujić iz Novog Miloševa. Prvo mesto u kuvanju ovčijeg paprikaša u vodu kotlića sa tronošcem zaslužila je ekipa „Bata poštar“ iz Кumana. Prva u činganju bila je ekipa „Mačak i mačići“, dok je najuspešniji u šišanju ovaca bio Slobodan Stanković iz Novog Bečeja.






Read 215 times

                                            

                



Republika Srbije,
Autonomna Pokrajina Vojvodina
Tradicionalni grb APV

FOTOGRAFIJE

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…