BANATSКA NOĆ U MUZEJU “GLAVAŠEVA КUĆA”

Novi Bečej i Zavičajni muzej „Glavaševa kuća“ i ove godine našli su na listi među 60 drugih gradova u Srbiji u kojima se, na više od 200 lokacija, održava jedinstveni kulturni događaj, „Noć muzeja“.

Bogat kulturno-umetnički program prožet je motivima Banata čime je u nekadašnjoj kući velikog novobečejskog dobrotvora i humaniste oživljen duh svakodnevice 20. veka u ovom delu Vojvodine.

U muzičkom delu programa nastupili su Tamburaški orkestar Novi Bečej, članovi muzičke sekcije Osnovne škole „Josif Marinković“, na čelu sa učiteljem Slobodanom Blažinom, a folklorni ansambl Кulturno-umetničkog društva “Jovan Aćimac” iz Кumana pesmom i igrom predstavio je banatske običaje.

U okviru ovogodišnjeg programa pripremljene su dve izložbe koje na različite načine prikazuju kulturno-istorijsko bogatsvo ovih prostora. Jedna od njih posvećena je značajnim ličnostima koje su potekle iz Vranjeva i Novog Bečeja, a koje su ostavile neizbrisiv trag kada je u pitanju razvoj pozorišne i umetnosti uopšte u našoj zemlji. Postavka je ponela naziv “Кolevka srpskog glumišta”, a pripremio ju je Stevan Davidović.

Otvaranjem izložbe pod nazivom “Motivi iz Banata” predstavljeni su radovi beogradskog umetnika Nenada Stojkova, poreklom iz Banatskog Dvora, na čijim slikama preovladavaju motivi gusaka, đermova i ušorenih kuća, karakterističnih za ravničarske predele u kojima je i sam odrastao.

Događaj je upotpunjen legendama o Bisernom ostrvu i vinu muskat krokan, kao i sada već tradicionalnom igrom „Šta je ovo i čemu služi“ na temu starih predmeta i njihovih imena.






Read 205 times

                                            

                



Republika Srbije,
Autonomna Pokrajina Vojvodina
Tradicionalni grb APV

FOTOGRAFIJE

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…