ИСТОРИЈА БОЧАРА

По величини Бочар је најмање село у општини, удаљено од Новог Бецеја 25 км.

Бочар је село са богатом историјом. Постоје документа која потврђују да је Бочар, као насеље постојао још у XIII веку, а да је име добио по свом оснивачу Бочарду. У документима са почетка XIII века о додели земље војницима говори се о Бочару као власнику првог слободног поседа.

 

Бочар је касније, као посед, мењао власника, а као српско насеље помиње се почетком XVIII века. Међутим, у XIX веку Бочар постаје власништво немачке породице и од тада га масовно насељавају Немци из Жомбоља и Бечкерека, данашњег Зрењанина.

После рата из Бочара се иселило близу 280 немачких породица, а 1946.године у ово место се досељава преко 200 породица из околине Босанске Крупе.

Број становника никада није прелазио 3.000. Према првом попису 1869. године у Бочару је живело 2.827 житеља, највише их је било према попису из 1948.године, 2.848, а данас их има (попис из 2002. године) 1.895 .

                                            

              Република Србије,
Аутономна Покрајина Војводина
Традиционални грб АПВ

ФОТОГРАФИЈЕ

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…