29. РЕВИЈА ПАРАДНИХ ЗАПРЕГА Великогоспојински дани Нови Бечеј

 

Kруна манифестације „Великогоспојински дани“ несумљиво припада коњарима. Ревија парадних запрега, уз дефиле и такмичење у неколико категорија, по 29. пут ће окупити оно најрепрезентативније што коњички спорт Србије, када су у питању запреге, тренутно има.

Ревија парадних запрега је онај нуклеус од којег су 1994. године, захваљујући ентузијазму и љубави према коњима шесторице пријатеља, започели Великогоспојински дани, подсећајући на дан кад је цар Фрања Јосиф I, после вожње врањевачким сокаком у петопрегу Таксиша Тураиа на путу за Темишвар 1872. године, указом је дозволио такву парадну вожњу кроз насеље и онима који нису „плаве крви“. Таква коњичка традиција у Новом Бечеју је у време Великогоспојинских дана знала да окупи од 60 до 80 фијакера.

Kоњарство је скуп спорт. Kоње треба пренети 100 и 200 км до Новог Бечеја и потрошити 200 - 300 евра да би учествовали и приказали се стручном жирију и публици. Они који се тиме баве од тога немају никакву добит, осим љубави. То су људи паори, који су наследили љубав према овим животињама од оца, деде, прамдеде, и они то негују. Од када су замењени машинама, тракторима, коњи су машина за храну, и само парадирају. Али, има разлога и за задовољство. Најважнија је чињеница да је Ревија, као колевка „Госпојине“ наставила са традицијом. Сатисфакција је и то што су се у конкуренцији нашли коњи екстра класе, па је публика могла да ужива у нечем заиста лепом. Приметно је да су фијакери све лепши.

Дефиле полази са платоа у улици Милошев пут, испред кућног броја 29, иде улицом Маршала Тита, Вука Kараџића и Светозара Милетића до Тиског кеја.

ПРОГРАМ:

  • 12:00 Дефиле, отварање ревије парадних запрега и почетак такмичења

ДИСЦИПЛИНЕ:

  • Двопрег
  • Двопрег деца возачи
  • Четворопрег
  • Петопрег

 

 

 

              Република Србије,
Аутономна Покрајина Војводина
Традиционални грб АПВ

ФОТОГРАФИЈЕ

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…