ИСТОРИЈА КУМАНА

Кумане је место најближе средишту општине, 11 km удаљено од Новог Бечеја, на путу према Зрењанину. Приликом пописа 2002. године утврђено је да има 3.814 становника, углавном Срба(3.296), Рома, Мађара и осталих народности.

Порекло имена овог насеља многи везују за азијско пламе Кумани, који почетком XI века пустошили овај део Европе, да би на овој локацији формирали насеље, што говори и о његовој старости.


Кумане је више пута мењало локацију због променљивог тока реке Тисе и честих поплава. Почетком XIX века село се оформило на локацији где се и данас налази.

Први писани траг забележен је у документима из XVII века, где се Кумане помиње као српско насеље у Банату.

Аустро-турски рат је почетком XVIII века готово уништио ово насеље, а доласком Турака у ове крајеве пренета ја куга, која је десетковала становништво.

Масовно насељавање Кумана почиње у другој половини XVIII века. Претежно су га насељавали Срби који су организовали војну одбрану и Кумане је у то време предстрављело утврђење за одбрану од Турака.

Тек почетком XIX века, када се становништво определило за земљорадњу, долази до значајнијег развоја села.

                                            

              Република Србије,
Аутономна Покрајина Војводина
Традиционални грб АПВ

ФОТОГРАФИЈЕ

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…