ИСТОРИЈА НОВОГ МИЛОШЕВА

Ново Милошево је друго по величини место у општини. Има богату историју и веома је старо, а формирано је од два насеља, Беодре и Карлова (Драгутинова).

Беодра је старије насеље од Карлова, а за порекло имена има више тумачења. По једном је назив Беодра добила по топониму бео-дер, што би значило да је то место на речном рукавцу или мртваји.

 По другом, насеље је добило назив по власнику феудалног поседа сличног имена. У средњовековним документима је пронађен назив Белдра.

Карлово је много млађе насеље, јавља се у XVIII веку. Занимљив је податак да је за време турске најезде село остало потпуно ненастањено, пусто. Међутим, половином XVIII века насељавају га граничари Срби, који у част краља Карла дају име селу Карлово. Касније, после Првог светског рата, насеље мења назив у Драгутиново, по пуковнику српске војске, касније бригадном ђенералу Драгутину Ристићу.

У периоду 1855-1870.село је више пута поплављено, а забележена је и епидемија колере која је преполовила становништво.

Тек почетком XX века долази до економског и друштвеног просперитета села. Упоредо са економским развојем растао је број становника .Године 1921. забележено је да је Ново Милошево имало 9.850 становника, што је највише до сада. По попису из 2002.године број становника у Новом Милошеву је 6.763.

Своје данашње име Ново Милошево је добило после Другог светског рата, 1947.године по борцу и организатору устанка у овом крају Милошу Попову Клими.

                                            

              Република Србије,
Аутономна Покрајина Војводина
Традиционални грб АПВ

ФОТОГРАФИЈЕ

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…