16. „РИЧАЈ“ ОKУПИО ГОСТЕ ИЗ ЗЕМЉЕ И ИНОСТРАНСТВА

Фестивал народног стваралаштва „Ричај“ у Новом Бечеју је ове године одржан по 16. пут и то под окриљем активности пројекта који општина Нови Бечеј у склопу прекограничне сарадње до марта следеће године спроводи са мађарским градом Шандорфалва, а који се односи на промоцију природног и културног наслеђа региона.

Током три дана Фестивал „Ричај“ окупио је госте из земље и иностранства око разноврсних активности које као своју суштину носе очување богатог културног наслеђа мађарске заједнице, истиче Тибор Бало, члан пројектног тима: „Целокупна вредност пројекат је 550 хиљада евра, од чега је учешће ЕУ 470 хиљада евра. Ми у Новом Бечеју осим што смо урадили изузетне ствари као што је приступни пут ка Сланом копову, успели смо да подржимо и неколико културних манифестација, радионице израде сувенира и друге манифестације, а успели смо ту да „уградимо“ и „Ричај“. Имали смо госте из наших братских градова, Шандорфалве и Мезетура, али и друге госте из Мађарске и Београда. Управо то је срж овог програма да се подржи стварање нових пријатељстава и сарадње преко границе.“

Програм овогодишњег Фестивала нарадног стваралаштва „Ричај“ у Новом Бечеју обухватио је радионице на тему народних бајки и бајки за најмлађе, старих заната, фолклора и плеса, израде накита и ручних радова, уз гала концерт у Дому културе општине Нови Бечеј, а за госте фестивала организована је и посета Арачи и музеју „Главашева кућа“.

Бало је овом приликом најавио и велику организацију познатог фестивала „Ђенђеш Бокрета“, најмасовније манифестације мађарског фолклора у Војводини који ће се одржати следеће године почетком јуна у Новом Бечеју, а који ће на једном месту окупити више од 3.000 учесника из свих градова Војводине.






Read 1064 times

                                            

              



Република Србије,
Аутономна Покрајина Војводина
Традиционални грб АПВ

ФОТОГРАФИЈЕ

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…