ОБЕЛЕЖЕН НАЦИОНАЛНИ ДАН ДОБРОВОЉНИХ ДАВАЛАЦА KРВИ

Уличним акцијама у Новом Бечеју и Новом Милошеву јуче и данас Црвени крст Нови Бечеј симболично је обележио Национални дан добровољних давалаца крви.

Била је ово још једна прилика да се промовише добровољно давалаштво крви и да се грађанима општине укаже на значај ове хумане делатности која спашава животе, а вишеструко повољно утиче на оне који несебично дарују своју крв, истакла је Дуња Свирчев, секретарка Црвеног крста Нови Бечеј. Према њеним речима, епидемија вируса ЦОВИД-19 променила је план и програм овогодишњег обележавања овог датума.

Свака јединица крви коју чини 450 мл ове драгоцене течности обавезно се контролише на крвну групну припадност, присуство ирегуларних антитела и на изазиваче болести које се могу пренети путем крви, као што су изазивачи жутице, сиде и сифилиса. Kрв могу дати све здраве особе од 18 до 65 година старости које имају више од 50 килограма тежине. Женски даваоци крв могу дати на сваких 16 недеље, док мушки даваоци то могу учнити на сваких 12 недеља. Тренутно назаступљеније крвне групе су А позитивна и 0 позитивна, затим Б позитивна, А негативна и 0 негативна, док су најмање заступљене АБ позитивна, Б негативна и АБ негативна крвна група.

Наредна акција добровољног давања крви у новобечејској општини заказана је за 9. јул и биће одржана у Новом Бечеју.

 





Read 921 times

                                            

              



Република Србије,
Аутономна Покрајина Војводина
Традиционални грб АПВ

ФОТОГРАФИЈЕ

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…