ОБЕЛЕЖЕН 2. ОКТОБАР - ДАН ОСЛОБОЂЕЊА КУМАНА У ДРУГОМ СВЕТСКОМ РАТУ

Ове године обележава се 75 година од победе над фашизмом у Другом светском рату. Нацистичка Немачка 9. маја 1945. године коначно је потучена до ногу од стране савезничких снага, да би 2. септембра исте године коначно био окончан без сумње најкрвавији и најтрагичнији период у историји човечанства, у ком је, према одређеним проценама, страдало преко 75 милиона људи. У рану јесен 1944. године припадници руске Црвене армије значајно су помогли Југословенску војску у борбама за ослобођење, па тако и у општини Нови Бечеј.

Другог октобра најпре је ослобођено Кумане, дан касније уследило је ослобођење Новог Милошева, да би 4. октобра били ослобођени и Нови Бечеј и Бочар.

Тим поводом, данас су традиционално положени венци на спомен обележјима у Куману у знак сећања на страдале мештане овог насељеног места. Скупу су присуствовали припадници МЗ Кумане, општине Нови Бечеј, Удружења српских ратних ветерана Нови Бечеј, ученици ОШ „Станчић Милан - Уча“ и други мештани Кумана.

 

Read 62 times

                                              

        Република Србије,
Аутономна покрајина Војводина

ФОТОГРАФИЈЕ

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…